АРОМАГРАМА= АНТИБИОГРАМА

Когато лекарят избира едно или друго етерично масло за лечение на инфекциозни заболявания, препоръчително е да се направи аромаграма за етерични масла по същите принципи, както се прави за антибиотици. Посредством този метод той ще определи кое етерично масло и в каква доза може най-добре да се справи с инфекциозните агенти, отговорни за заболяването, диагностицирано при пациента. За това подбора на етеричните масла за вътрешен прием задължително трябва да се извършва в контролирана среда от компетентни здравни работници. Особно важно е не само правилния избор на етеричните масла, но и прецизната дозировка, начин на смесване, както и формата за вътрешен прием! Всичко това е немислимо да се постигне в битови условия. За това се препоръчва използването на контролирани етеричномаслени продукти и то след консултация с медицинско лице, обичено да използва в практиката си етеричните масла. За широката битова практика се препоръчват холистичните, физикални форми с външна апликация.

Аромаграмата дава възможност да се изясни режима на антиинфекциозно лечение, като се  направят корекции в зависимост от средата, в която са се развили микроорганизмите. По този начин патогените, открити например в тялото на диабетик, се оказват особено чувствителни към етерични масла, които намаляват  кръвната захар. При пациент с артрит или подагра, се избират подходящите етерични масла, които  най- ефективно намаляват количеството на пикочната киселина в кръвта. В този случай ароматограмата е от съществено значение за откриване на скрити патологични състояния. Аромаграмата също така позволява да се установи устойчивостта на микробите към етерични масла и да се определи антибиотичният ефект по отношение промените във вътрешната среда на тялото. В начлото на 20ти век, чрез метода АРОМАГРАМА изследвайки етерични масла от босилек, розмарин и мащерка спрямо естествения пеницилин, е установен седем пъти по- силен ефект спрямо стрептококи.

Преди въздействието на етеричните масла върху вътрешната среда на тялото на болен човек, микробите са се развивали, без да срещат никаква съпротива по отношение на  растежа и размножаването си.  След включване на етерични масла в тази среда, те убиват патогенните микроорганизми, противодействат на растежа им, като им пречат да изграждат защита или да се адаптират към агресивения агент (етеричните масла), предотврат размножаването  и образуването на резистентни форми.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Етеричните масла в битови условия не бива да се прилагат безгранично и безконтролно. Препоръчително е винаги да се направи консултация с компетентен лекар, особено за хора склонни към алергични реакции ( съвременния човек винаги може да прояви такива ) както и хора със специфично функционално и физиологично състояние ( напр. бременни жени).

Понякога може да е на лице индивидуална непоносимост към даден аромат. Това разбира се изключва напълно неговото приложение.

Не се препоръчва перманентния и безконтролен прием на етерични масла, тъй като, това може да доведе до тежки последствия.

Приложението на етеричните масла изисква грамотно, компетентно отношение, с характерен балансиран подход и в никакъв случай  продължителна употреба. Всичко зависи от вашето физическо и душевно предразположение, както и от моментната нужда на организма от използването на този метод. В метода Кан терапия предлага индивидуална аромадиагностика, чрез която се избира точната рецептура, структурирана на базата на идивидуалния подход. Тя е съобразена с моментното психо- емоционално и телесно състояние.

Разбира се има някой категорични противопоказания, които са описани по-долу в текста.

Например, не се препоръчва продължителното използване на масла от анасон или идрише ( повечето етерични масла имат специфики, които трябва да бъдат съобразени от компетентен специалист).

При склонност към сгъстяване на кръвта, тромбофлебия са противопоказани масла от кипарис и босилек.

При бременни не се препоръчва да се прилагат масла от босилек, риган, хвойна, розмарин, салвия, пелин, кориандър, ела, карамфил, туя, мащерка. При бъбречни проблеми не се използват етерични масла от: хвойна, кориандър, бор, мащерка, сандалово дърво, ела.

При деца до дванадесет годишна възраст не се препоръва използването на масла от лютива мента и евкалитус глобулус.

Не бива да се подлагате на слънце, ако сте използвали етерични масла от портокал, бергамот, лимон.

При инфарк и инсулт в никакъв случай не се прилагат етерични масла от босилек, бор, розмарин, мащерка, кориандър.

При продължително използване на масло от сандалово дърво, може да се появи силна топлина в епигастриума, усещане за силна жажда, гадене и най вече големите дози могат да предизвикат тежки депресивни състояния.

Ако приемате вътрешно етерични масла, в никакъв случай не трябва да приемате медикаменти ( особено антидепресанти и бензодиазепини) както и алкохол. Особено силен негативен ефект имат маслата от салвия и лавандула.

При повишена възбудимост на нервната система в никакъв случай не приемайте масла от салвия, лимонена трева или карамфил.

Етерични масла които трябва да се прилагат под абсолютния контрол на провеждащия лечението са : казашка хвойна, бей, пелин, туя.

Автор: Н. Христов

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *