Аспартам – сладката отрова
Какво трябва да знаем за синтетичните подсладители?
Кои от изброените се използват в хранително вкусовата промишленост: нефт, въглища, антифриз или насекоми? Всъщност въпросът е подвеждащ, защото и четирите се използват обилно. Много често се оплакваме от главоболие, световъртеж, страхово безпокойство или депресия. Обяснението – ежедневен стрес. Никой не подозира, че за част от здравословния проблем са виновни храни и безалкохолни напитки, съдържащи вредни компоненти.
Аспартамът (Е-951) е синтетичен подсладител, 200 пъти по-сладък от захарта. Състои се от аминокиселините аспартат и фенилаланин в комбинация с метанол. Всмукването му става в тънките черва, а освободеният метанол се отделя от аспартама при температура 30 градуса и се превръща във формалдехид – смъртоносен невротоксин. Безвредната дневна доза метанол е 7-8 мг, а в един литър безалкохолна напитка се съдържат 500 мг – 70 пъти повече. Аспартамът влиза в състава на повече от 5 000 продукта, в това число безалкохолни с представката “лайт”, известни дъвки, шоколади, газирани напитки, кафе, какао, снакс, конфитюри, витамини, минерали, лекарства.
Аспартамът е създаден в края на 70-те години. Има мозъчно-туморно действие, причинява гърчове. Много проучвания доказват пагубното му влияние върху деца и възрастни. Пораженията са дълготрайни и “тихи”. Необходими са от една до 20 години, докато се натрупат патологични проблеми, а по-късно – появата на първите симптоми. Този подсладител носи милиони долари, управлявани от високи постове във властта – политици, бизнесмени, учени и журналисти, скъпо платени за своето мълчание. Действието на аспартама се усилва, ако беалкохолната напитка се взема на гладно, съхранена при температура над 30 градуса или на пряка слънчева светлина. Компонентите му проникват директно в мозъка и предизвикват главоболие, загуба на съзнание, умствена обърканост, гърчове. Остро и бързо отделяне на инсулин, който изтегля захарта от кръвта.
След въвеждането на синтетичния подсладител раковите заболявания в САЩ са скочили с 10%. Независимо от този резултат Световната здравна организация не е забранила напълно геноцида, наречен аспартам. Забранен е само за пилоти и капитани. По време на операцията “Пустинна буря” много от американските войници, консумирали храни и напитки с аспартам, развили “аспартамова болест” – тумор на мозъка, хронична умора, повишена захар и кръвно налягане, депресия. Пренасищането с подсладител Е-951 имитира автоимунни заболявания – мултипленна склероза, Алцхаймер, Паркинсон. Независимо от страшната патология той не само че не е забранен за употреба, а за пореден път прикрит.
Прикриването на истината е удобно за производители и търговци. Опасността от появата на силен конкурент на пазара кара висшите служители на фирми-гиганти, свързани с тази порочна верига, да прибягват до непочтени мерки, за да защитят своя бизнес. Ето защо през 1991 г. Америка забрани вноса на използваната от векове като подсладител в Япония билка Стевиа, която е 200-300 пъти по-сладка от захарта, и я обяви за опасна. Нещо повече, всички книги, които описват качествата на билката, са конфискувани и унищожени, включително и сборници с готварски рецепти, а производството на билката – забранено.
Едва наскоро Националната американска асоциация на производителите на безалкохолни напитки се обяви против употребата на аспартам.
В последните години все по-масово се употребява явната “химична отрова” – подсладителят аспартам, който се съдържа в повечето безалкохолни напитки и много други продукти. Той е известен и с други имена като: NutraSweet, Equal, Spoonful.

“Аспартамът е единственият генно инженерен продукт, за който ние имаме чисти доказателства, ясни документи и обстоятелствени случаи, показващи масивни епидемии на човешки заболявания и смърт” – Бети Мартини

Отравяне с аспартам
Как този изключително вреден продукт превзема пазара?

“Фармацевтичната фирма G.D. Searle, работейки в симбиоза с държавни чиновници и конгресмени, подкупваше хората, които проучваха извършваните от нея нарушения на закона, за да изкара аспартам на пазара.” – Алекс Константин, в книгата “Nutrapoison”

През 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата на Нутрасуит. Чрез още много машинации и “игри под масата”, за които тук няма да се спираме, този продукт завладява американския и световния пазар.
Понастоящем аспартам се добавя в повече от 5 000 хранителни продукта и напитки, и се продава в почти 100 страни. През 1992 г. Нутрасуит подписа споразумение с компаниите Кока кола и Пепси кола с условието да бъде снабдителят им с аспартам. Най-голямата ирония и същевременно най-ужасяващото е, че този подсладител преобладава предимно в диетичните храни. Това е пълен абсурд – вещество, от което има, както ще видим по-долу, над 10 000 оплаквания и регистрирани най-малко 92 болестни симптома, да се продава като диетичен продукт. Едва ли хранително-вкусовата промишленост е стигала до по-голямо безумие.
Продуктите, в които ще намерите аспартам, отбелязан или не на опаковката:
  • безалкохолни напитки
  • дъвки без захар
  • какаови смеси
  • подсладено кисело мляко
  • мултивитамини
  • напитки с кофеин
  • сокове
  • разтворими чай и кафе
  • сосове
  • бързи закуски
Ако аспартамът се нагрее до 30 ‘С, то метанолът, съдържащ се в аспартама, се превръща във формалдехид, а от последния се образува мравчена киселина, която предизвиква метаболична ацидоза. Отравянето с метанол имитира множествена склероза. В случая с кожната туберкулоза ние открихме, че това заболяване се е разпространило толкова широко, колкото и множествената склероза, особено сред тези, които пият кола лайт и пепси лайт. Аспартам – съдържа токсични киселини, които могат да причинят мозъчни проблеми. Много хора съобщават за замаяност, главоболия, пристъпи, подобни на епилептични и менструални проблеми след употребата на този химикал. Аспартамът съдържа метанол, който се освобождава в дебелите черва, където се преобразува във формалдехид, доказан канцероген. Хроничното излагане на много ниски дози от формалдехид се свързва с повреди в имунната и нервната системи, както и главоболия, общо влошаване на здравето, перманентни имунни увреждания и поредица други сериозни здравни проблеми.
Безопасна доза
Безопасната доза е не повече от 3,5 г на ден. Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии се превръща в циклахексаламин — вещество, което не е изследвано и изучено. Вероятно поради това той е забранен в САЩ и страните на ЕС. Поради ниската си цена обаче този подсладител все още се използва в някои страни, особено в Източна Европа.
източник: http://fresh-science.com/aspartam-sladkata-otrova/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *