Астрология и Ароматерапия
       Смесването на етеричните масла е едно от най-приятните занимания в Ароматерапията, свързано с безгранични емоционални изживявания. Събитие в което изкуството и науката вървят ръка за ръка.  Можем да  се концентрираме върху терапевтичните стойности на сместа, като се съобразим със свойствата на избраните етерични масла и извършим комбинирането съобразно с целите на предприетото лечение. А можем да предпочетем  естетическата страна на тази своеобразна игра на аромати, като акцента ни падне върху приятния аромат, който сме постигнали чрез съчетаването на маслата.
   Астрология и АроматерапияСъществуват редица правила за смесването на етеричните масла, а ако към тях се прибавят и астрологичните фактори, то задачата ще се окаже доста сложна. За наш късмет, повечето от различните подходи не се изключват взаимно, а и твърде често астрологичните фактори се явяват определящи по отношение на традиционните методи.
  Според един метод ароматите се делят на : дървесни ; цветочни; тревисти; пикантни и т.н. Повечето смеси могат да се отнесат към една основна група, но техния аромат може да се усложни, балансира и да се обогати, като се добавят компоненти и от другите групи. Ако се обърнем към астрологичните паралели, разбираме, че: дървесните аромати се отнасят към „ сатурианските“ масла; цветочните- „ венериански“ масла; тревистите- „ меркуриански“ масла. Пикатните аромати се асоциират с Марс, а „ луксозните“ източни- с Юпитер и Слънце.
Астрология и АроматерапияНай- разпространен способ в смесването на благоухания е теорията за „ Върхови; Средни и Ниски ноти“. Този метод е разработен през XIXв. От френския парфюмер  Писсе, Той направил класификация на етеричните масла съпоставяйки ги с тоновата стълбица, като ги групирал според интензивността на изпаряемост на техния аромат. Към върховите ноти се причисляват маслата с най-бърза изпаряемост и най- ефирен аромат, а към ниските- тези с подчертани базови нотки. Средните представляват сърцето на ароматния букет, те се появяват известно време след като върховите са заявили своята индентичност. Много от ефирните масла са със сложна молекулярност, като съдържат  елементи и от трите основни групи. Това създава трудности при класифицирането им.
  При смесването на етеричните масла е от особена важност пропорцията на различните компоненти в букета. От това зависи и постигането на поставените цели. Особено когато трябва да се извая индивидуален благоуханен букет от ефирни масла.
При астрологичното смесване на етеричните масла трябва да се съобразяваме със Слънцето; Луната и асцендента на клиента. Слънчевото масло трябва да е в най-големи пропорции. Ако се опитаме да класифицираме маслата според стихиите- Огън; Въздух; Вода; Земя, то огнените и въздушните масла са тези с върхови нотки, водните- със средните, а земните варират между средни и базови нотки.
 Астрология и АроматерапияТова са само някой от аспектите за съчетаемост на етеричните масла според Астрологията. До голяма степен и тука важи индивидуалния  подход  според  наталната карта, която дава много повече информация. По този начин, познавайки информацията от картата и съответните специфики на етеричните масла, е възможно да се сътвори вълшебния ароматен букет, който не само да има оздравяващ ефект, но и да обезпечи благополучие и адаптивност към ежедневните промени.  Имайте впредвид, че и за парфюми и за лечебни смеси не трябва да се смесват повече от 5 етерични масла. По-сложния и богат състав на рецептурата, „ бомбардира“ организма с разнопосочни свойства, като от терапевтична гледна точка може да предизвика съвсем противоположни резултати.
  Как се процедира когато не е известен точния час на раждане?! Всеки помни рождения си ден, а и повечето хора знаят слънчевия си знак. На тази база можем да изберем т.нар. сигнатурно масло. Повечето от тези масла притежават достатъчно приятен аромат, за да послужат като основна тема на сместа. Ето какви са сигнатурните масла: Телец- роза; Лъв- жасмин; Дева- лавандула; Везни- индрише, гераниум или палмароза; Водолей- нероли; Риби- маточина; Козирог- хвойна; Овен- розмарин; Близнаци- босилек; Рак- лайка; Скорпион- пачули.

 

                                                        Етерично маслени смеси за вана

 

Астрология и Ароматерапия Всяка от долуописаните смеси е изчислена за  възрастни и се състоят от не повече от 6 капки. За деца между 5- 12г. отново можете да направите същата доза, но се използва само половината от сместа, останалата се прилага на следваща процедура. За бебета и  деца до 5г. повечето от тези смеси не са подходящи. За тях е по-добре да използвате не повече от 1-2к. от едно етерично масло. Например за водните знаци е подходяща лайката; за огнените- мандарината; за въздушните- лавандулата, а за земните- розата. А ако ви е известна неговата Луна и/или асцендента на бебето, то можете да приготвите много лека, балансирана, хармонична смес от двете масла ( на Слънцето и на Луната)- те ще се допълват прекрасно и ще са в абсолютна хармония. Но за съвсем малки дечица не се препоръчват да се използват повече от две етерични масла в смес.
Зодиакален
Знак
Тонизираща
Укрепваща
Възстановяваща
Овен
Бор- 3к.
Розмарин-2к.
Тамян-1к.
Лавандула- 3к.
Петигрийн- 2к.
Бергамот- 1к.
Роза- 3к.
Мандарина-2к.
Индрише- 1к.
Телец
Палмароза- 4к.
Мирта- 1к.
Грейпфрут- 1к.
Бергамот- 4к.
Иланг- 1к.
Салвия склареа- 1к.
Роза- 4к.
Сандалово дърво- 1к.
Пирен/ Ерика- 1к.
Близнаци
Розмарин- 3к.
Петигрийн- 2к.
Босилек- 1к.
Лавандула- 4к.
Маточина- 1к.
Пирен/Ерика- 1к.
Бензое- 2к.
Мандарина- 3к.
Босилек- 1к.
Рак
Тамян- 2к.
Бор- 2к.
Петигрийн- 2к.
Римска лайка- 2к.
Лавандула- 2к.
Бергамот- 2к.
Роза- 3к.
Бергамот- 2к.
Елеми- 1к.
Лъв
Жасмин- 4к.
Анжелика- 1к.
Благороден лавър- 1к.
Салвия склареа- 3к.
Майоран- 2к.
Лавандула-1к.
Жасмин- 3к.
Мандарина- 2к.
Елеми- 1к.
Дева
Мирта- 3к.
Тамян- 1к.
Бор-2к.
Лавандула- 4к.
Маточина- 1к.
Мандарина- 1к.
Роза- 3к.
Безсмъртниче- 2к.
Лавандула- 1к.
Везни
Бор- 3к.
Чаено дърво- 2к.
Грейпфрут- 1к.
Нероли- 3к.
Бергамот- 2к.
Лавандула- 1к.
Роза- 3к.
Бензое- 2к.
Портокал- 1к.
Скорпион
Розмарин- 3к.
Кипарис- 2к.
Босилек- 1к.
Салвия склареа- 3к.
Лавандула-2к.
Римска лайка-1к.
Бергамот- 2к.
Маточина- 2к.
Пачули-1к.
Стрелец
Мандарина- 4к.
Мирта-1к.
Бор-1к.
Салвия склареа- 3к.
Розово дърво-2к.
Лавандула- 1к.
Розово дърво- 3к.
Мандарина- 2к.
Елеми-1к.
Козирог
Кедър- 4к.
Чаено дърво- 1к.
Бор-1к.
Майоран- 3к.
Лавандула- 2к.
Салвия склареа- 1к.
Бензое- 3к.
Мандарина- 2к.
Пирен-1к.
Водолей
Бор- 3к.
Розмарин- 2к.
Лайм-1к.
Петигрийн- 3к.
Лавандула- 2к.
Бергамот- 1к.
Нероли- 4к.
Роза- 1к.
Иланг- 1к.
Риби
Кедър-4к.
Вербена-1к.
Бор- 1к.
Лавандула- 3к.
Петигрийн- 2к.
Иланг- 1к.
Иланг- 3к.
Индрише- 2к.
Маточина-1к.
                                       Класификация на Етеричните масла по
        Върховите; Средните и Ниските ноти на интензивност на аромата
Върхови ноти: 
Босилек; бергамот; вербена; каяпут; лимон; лимонена трева; маточина; мирта; лютива мента; палмароза; магданоз; розмарин; мащерка; кимион; цитронела; черен пипер; евкалипт.
Средни ноти:
                Портокал; безсмъртниче; исоп; лайка; кардамон; кипарис; кориандър; майоран; мандарина, мимоза, хвойна; морков; мускатов орех; лавандула; нероли; петигрийн; роза; бор;  копър; салвия склареа; теменуга ( листа).
Ниски ноти:
               Бензое; пирен; карамфил; анжелика; жасмин; иланг; джинджифил; кедър; тамян; смирна; нард; розово дърво; пачули; сандалово дърво; елеми.
Автор:  Николай Христов
               Физиотерапевт
               www.stnikola.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *