Ателектаза
Честотата на ателектаза не е зададен, защото обикновено те се развиват за втори път, което прави трудно за различни белодробни заболявания.
Етиологията. Най-логично ателектаза развива след аспирация на чужди тегло (околоплодна течност, мекониум, мляко и други стомашно съдържимо след регургитация, повръщане), но често това се случва след ekstubatsii (отстраняване на ендотрахеалната тръба с трахеята). Първична ателектаза са в hlybokonedonosheni незрели деца с предкланичен и intrapartum кървене в мозъка и / или гръбначния мозък, свръхдоза успокоителни майка преди раждането.
Клиничната картина. В първичната белодробна ателектаза или синдром аспирация поради дял в труда, от раждането експонат диспнея, цианоза постоянно, облекчаване на дишането на засегнатата страна и след прибиране на гръдния кош, съкращаване перкусии тон.
Дисеминирано разпръснати ателектаза са много по-общо ателектаза на белия дроб. Освен това, предвид факта, че изравнителният белите дробове след настъпване раждане постепенно и напълно завършени, според някои автори, на -x дни край и други – до края на тата седмица от живота, дори в напълно здрави бебета без дихателни нарушения клинично, рентгенологично може да се открие чрез присъствието на следи atelektazirovannyh области на белите дробове. В генезиса на разпръснати ателектаза е важно не само относителен недостиг на сърфактант, но липсата на или слаби raspravlenye артериите на белите дробове.
Синдромът на дисеминирана белодробна ателектаза (за разлика от по-горе описания физиологичното състояние) е дихателна недостатъчност умерено и рядко са тежки, увеличаване на твърдостта на горната трета на гръдния кош, мозайка скъсяване ударната дробове, облекчава дишането разпръснати nezvuchnye krepitiruyuschie и хрипове, тахикардия, приглушени тонове сърцето, разширява границите на относителната сърдечна тъпота надясно, подуване, увеличаване на размера на черния дроб.
 Продължителността на СПТ в тази група деца (при липса на слоя от вторична инфекция – пневмония) не надвишава – дневна прогноза и адекватна терапия е благоприятна.
Частици ателектаза или белодробни сегменти – вторична обикновено е усложнение на аспирация на стомашна слуз, мляко, SARS с обструктивна синдром, пневмония. Клинично изявени дихателна недостатъчност, на засегнатата страна – размити граници относителна сърдечна тъпота драстично отслабнала дишане, съкращаване перкусии тон, опровержение междуребрените пространства, или дори части от гърдите подуване на кожни гънки над него.
Диагноза. Въпреки че може да има съмнение за клинични данни или дори диагностицират белодробна ателектаза или частици, но окончателното диагностична стойност има рентгеново в две проекции.
Рентген на белите дробове при деца с polysegmental, взаимно ателектаза в място neraspravlen ция области видима светлина дифузна хомогенна сянка, която се слива със сянката на сърцето, на фона, което виждате картина на белия дроб, медиастинума изместен към ателектаза. Влияе на белите дробове, често има висока прозрачност. Разпръснати ателектаза под формата на малки парцели apnevmatozov, което създава впечатление на окото, гъста базални райони.
Лечение. Необходимостта за изглаждане ателектаза дължи на факта, че според него бронхите често се дължи на нарушение на функцията за дренаж изглежда (или по-скоро се натрупва) инфекция, в резултат на което започва бронхит, в допълнение, atelektazirovannom област може да се развие пневмония склероза.
Затова откриването на ателектаза е наложила интубация, канализация трахеята-бронхиалното дърво и се опитват да се оправям ателектаза от БВП или механична вентилация. Детето трябва да влиза в здравословна страна или стомаха. С неуспех на тези мерки изисква бронхоскопия.
 източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *