Бърнаут - как да се справим с пълното емоционално и функционално изтощение. Модерна психология с Анна Тодорова
Когато започнах работа като ентусиазиран, млад психотерапевт във видна aмериканска клиника, исках да дам всичко от себе си. Трупах графика си с много клиенти, включително и през обедната почивка и оставах до късно, защото исках да съм в максимална помощ за клиентите си. След това се прибирах и четях професионални книги и списания, за да съм по-добре подготвена. Уикендите пък ходих по консултации и семинари. Другите стажанти правеха същото и всеки едва ли не се гордееше колко повече клиенти има и колко по-малко време е загубил за сън.
Както може да се досетите, не след дълго опитах вкуса на емоционалното и работно изтощение или тъй наречения Бърнаут. Бях нервна, тревожна, не се отърсвах лесно като в началото от вторичните травми,  причинени от историите на клиентите и започнах да допускам грешки в клиничните си записки. Една сутрин, изхвърляйки поредната кутийка от енергийна напитка в кошчето, осъзнах, че съвсем бавно и системно бях стигнала до пълен бърнаут. Бях се оправдавала пред себе си с това, че искам да натрупам максимално много опит и бях поела повече терапевтични групи отколкото беше адекватно да поема. За щастие, се усетих навреме и предприех правилните стъпки, за да се възстановя.
Бърнаутът не е просто резултат от дълги работни дни и нощи. Безразличие, депресия и силна умора могат да бъдат предизвикани, когато не можете да контролирате как работите, когато влагате усилия върху цели, в които не вярвате и когато не се чувствате подкрепени. Ако не харесвате работата си и не си почивате достатъчно, можете да си причините сериозни здравословни и психични проблеми. Ако сте амбициозни и вярвате, че можете да се справите с всичко, възможно е бърнаутът да ви изненада внезапно. Ако сте перфекционист, добра идея е да се запитате дали нямате нереалистични очаквания от себе си и да  обърнете внимание на симптомите на емоционално изтощение. Когато сте в лапите на бърнаута, вече не можете да функционирате ефективно на лично и професионално ниво.
Какви са признаците на бърнаут?
Бърнаутът се случва постепенно и признаците му не се разпознават лесно. Пример е хроничната умора. В ранните стадии може да усещате липса на енергия и да сте уморени през повечето дни, но по-късно започвате да се чувствате напълно изтощени, изцедени, празни и да се изпълвате с ужас, когато се сетите за предстоящия ви работен ден. Други симптоми са проблеми със съня, паметта и трудност в концентриране и внимание, което в по- късен етап често води до проблеми в работата. Физически симптоми като панически атаки, замайване, главоболие, болки в гърдите, ускорен пулс и слаба имунна система също са сред  симптомите на бърнаут.  Загуба на апетит, тревожност, депресия, изнервеност и заядливост са чести спътници на емоционалното изтощение.
Като психотерапевт ми се налага да се срещам с хора в тежките моменти на живота им, както и да виждам как амбициозни, ентусиазирани клиенти се претоварват до степен на изтощение и депресия. Имала съм и клиентки, които са обичали живота си, следвали са мечтите си, само, за да станат жертва на стреса и преумората, които често съпътстват хората, които се раздават.
Как да си помогнем?
Направете списък от нещата, които ви стресират, тревожат, ядосват и отчайват. Не бързайте, винаги може да добавяте към списъка. След това напишете поне един начин, по който да промените ситуацията и да намалите стреса, след което въведете  промяната в ежедневието си. Не се ядосвайте, ако няма бързи резултати и си дайте време.
Научете се да казвате „не“, докато се възстановявате и откажете отговорности и нови задължения. Делегирайте колкото се може повече и си правете почивки  между проекти. Решете, че ще изключите телефоните и лаптопите след като се приберете вкъщи. Правете си почивки на всеки два часа и приемете, че  не може да свършите всичко и да сте перфектни, без да заплатите скъпо със здравето си и работата ви да се влоши в дългосрочен план.
Забелязала съм, че много клиенти, които се претоварват, вярват че нямат друг избор. Важно е  да се определи каква е първопричината за бърнаута. Например имах клиент, чиято ценност до голяма степен се определяше от това колко пари има и какъв е статутът му в обществото и работата. Преди да се заемем с бърнаута, той трябваше да потърси вътрешна ценност и достойнство, независимо от всичко външно. Преди това, той не можеше да се заеме със справяне с бърнаута и постоянно се стремеше да е „най- добрият“, защото изпитваше ужас, да не би някой около него да не го сметне за такъв.
Друг пример са жени, които вярват, че от тях се изисква да са едновременно перфектни майки, фитнес модели, съпруги, домакини и с развита кариера. Всичко това не е само непостижимо, но и опасно, защото някои от тях стават зависими от хапчета в отчаян опит да са перфектни. Работейки с такива дами, отново беше важно  първо да насочим вниманието си към вътрешния им мироглед и очакванията им  към самите тях, за да преодолеят претовареността и изтощението.
Бърнаутът е крадец, който краде от света най-добрите и свежи хора, като се храни от тяхната енергия, ентусиазъм, страст и трансформира тези позитивни качества в изтощение, гняв и  разочарование. Добрата новина е, че бърнаутът може да бъде преодолян  и да изгреете отново.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *