Вече има лек срещу ревматоидния артрит
Ревматичните заболявания са една от причините за инвалидност в нашата страна и по целия свят. Хората, които страдат от тях, не могат да се движат нормално. Те изпитват силни болки, престават да се чувстват пълноправни членове на обществото и поради тази причина изпадат в депресия.
Досега ревматоидните заболявания се смятаха за нелечими. Но през последните години вече се появиха лекарства, които могат да решат този проблем. Те обаче са скъпи и не всеки пациент може да си ги позволи. Специалистите от ревматологичния център към Националната болница по кардиология заедно с Министерството на здравеопазването се опитват да разработят програма, която да гарантира правилното лечение на пациентите с ревматоиден артрит.
На страниците на вестника сме информирали редовно нашите читатели за лечението и всички проблеми, свързани с ревматоидния артрит. За да разберем къде сме ние сега и какво сме постигнали досега, разговаряме с д-р Елена Генчева, ревматолог.

– Какви заболявания лекува ревматологът и как да стигнем до него?

– Ревматологът третира ставни заболявания, които включват остеоартрит, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, спондилит, реактивен артрит, които се развиват на фона на някои инфекции.
Освен това ние лекуваме и заболявания на съединителната тъкан като системен лупус еритематозус, склеродерма, васкулит. Артритът и заболяванията на съединителната тъкан най-често са резултат от нарушение на имунната реакция (автоимунни заболявания), а остеоартрозата е дегенеративно заболяване. Болестите на меките тъкани и сухожилия могат да настъпят в резултат на някакви травматични въздействия. В ДКЦ-то личният лекар може да ви даде направление за ревматолог.
– Каква е причината за възникването на заболявания като ревматоиден артрит?
– В резултат на нарушения в имунната система, в синовиалната мембрана на ставата на костния хрущял започват да се произвеждат антитела, които унищожават тези тъкани. Съществуват провокиращи фактори –
стрес, слънчасване, преохлаждане, инфекциозни болести,

а понякога и бременността.
От 60 до 90 процента от пациентите с ревматоиден артрит са с агресивно прогресиращо заболяване, при което се разрушават не само ставите, но и вътрешните органи – бъбреци, черва, проявяват се заболявания на белия дроб като пневмония, засягат се сърцето и черният дроб. Тоест това автоимунно заболяване може да се отрази на всички органи, включително и на очите и кожата.
– Какво е нивото на ревматичните заболявания в България?
– Един процент от населението по света страда от ревматоиден артрит. Десет години след началото на заболяването 90% от пациентите напълно губят способността си да работят, а при липса на адекватно лечение са с увреждания. И в България ревматичните заболявания заемат второ място сред всички болести, които водят до временна нетрудоспособност, а сред основните причини за инвалидност – първо. Обикновено страдат млади хора, а когато губят способността си за работа – това е много голяма загуба за държавата. За лечението на ставните заболявания се харчат много средства.
– От ваши колеги-ортопеди знаем, че ставите на пациенти с такива заболявания сега се заменят с изкуствени, а държавата отделя за това сравнително големи средства.
– Подмяната на ставите е една малка част от това, което се изразходва за лечението на пациенти с ревматоиден артрит. Сега има нови, перспективни методи на лечение, които позволяват да се избегне ендопротезирането на ставата – с навременно започване на лечението и назначаването на тези лекарства.

– Какво е това ново лечение?

– То е ново само за нас, а в света се използва вече повече от десет години.
Това е имунобиологичната терапия,
която действа на веществата и имунните клетки, които могат да предизвикат възпаление. Има лекарства, които ги блокират. Например веществото ТНФ (туморно-некротичен фактор) е елементът, който стартира възпалителната каскада. Препаратите, блокиращи ТНФ, са много ефикасни. От 1998 г. в световен мащаб с помощта на такъв биопрепарат (ремикейд) са излекувани вече повече от един милион пациенти. Плюс това има и такива лекарства като ендрел и хумира.
Последното се въвежда подкожно, а ремикейдът се приема интравенозно. Благодарение на тези лекарства ревматолозите започнаха да дишат по-свободно. Много често блокаторите на ТНФ осигуряват ремисия (изчезване на симптомите) на болестта, а в ранните стадии предотвратяват разрушаването на ставите.
– А как са били лекувани пациенти с ревматоиден атрит преди появата на имунобиологичната терапия?
– Съществуваше т. нар. система на пирамидата. Първо пациентите се лекуваха само с нестероидни противовъзпалителни лекарства, например диклофенак, нимезулид и други. След това, ако те не помогнат, се добавяха най-леките базисни препарати, като се започне с по-малко токсичните. И ако и това не помогне – се предписваха кортикостероиди. На практика ние виждахме, че само през първите две години нетрудоспособността на пациента се причинява от възпалението. След това необратимите разрушения на ставите, които са настъпили по време на тези две години на активно възпаление, си казват решаващата дума.
При вече разрушените стави противовъзпалителните лекарства са безсилни,
те не оказват абсолютно никакъв ефект върху структурата на увредените кости. Това се наблюдава, ако през първите две години пациентът не се лекува адекватно, а просто премахва болката. Тя изчезва, но се унищожават ставите. А ако ставата вече е разрушена, след това и супермодерната медицинска техника няма да може да помогне. Не може всички стави да се заменят с изкуствени, например на китката или стъпалата. Освен това, ако пациентът е на 30 години, ще му се наложи след това да смени пак изкуствените стави с нови. Ето защо е по-добре да се предотврати разрушаването им.
Бих искала да подчертая, че само опитен специалист може да предписва лекарствени препарати на пациенти с ревматоиден артрит, тъй като
всички тези лекарства имат странични ефекти,
които трябва да се свеждат до минимум.
– Колко струва имунобиологичната терапия – това ново лечение?
– Ако пациентът е с ревматоиден артрит, стандартната терапия се провежда в продължение на една година. А за този период са нужни девет инфузии. Количеството на лекарството в инфузията зависи от телесното тегло на болния човек. Например, при пациент с тегло 70 кг са нужни 200 мг, т.е. два флакона. А цената на един флакон в момента е доста висока.
– След като лечението е толкова скъпо, държавата плаща ли тези препарати поне на социално слабите пациенти?
– Всички пациенти с ревматоиден артрит са в неравностойно социално положение. За да купят този продукт със собствени средства, трябва да печелят много, а често такива пациенти сутринта не могат дори и да станат от леглото. Никой работодател не иска да държи работници с такова заболяване на високоплатени длъжности. Това води и до психично разстройство – човек изпада в депресия. Нашите пациенти най-често са учители, счетоводители, лекари. Те, разбира се, не могат да платят такова лечение.
Тези лекарства все още не се купуват от държавата,
но сега ние събираме данни за необходимостта им за всяка една област, тъй като не при всеки пациент с ревматоиден артрит е показано това лечение, има и противопоказания.
– Как протича самият процес на лечение?
– Преди началото на лечението на пациента задължително се правят необходимите изследвания.
На първо място се прави рентген на гръдната клетка, за да се изключи наличието на хронични инфекциозни заболявания, особено туберкулоза. Както преболедуваната, така и активната туберкулоза са противопоказание за прилагане на лечението. Окончателното решение за назначаване на биологични продукти взема ревматологът, но не сам, а съвместно със специалист по лечение на туберкулозните болести. Знаете, че в страната ни епидемиологичната ситуация по отношение на туберкулозата е много сериозна – повече от един процент от населението страда от тази ужасна болест.
За предотвратяване на тежките усложнения като туберкулозата например, всеки пациент преди започване на лечение с ремикейд се подлага на профилактично противотуберкулозно лечение на всеки 6 месеца, за всяка една година от лечението. Т.е. профилактично той приема противотуберкулозния антибиотик изониазид и витамин В6 – за предотвратяване на усложненията.
Но по принцип изониазид се понася добре и не е необходимо пациентите да се притесняват от него, особено в профилактични дози. В западните страни такова лечение не се прилага, защото при тях заболяемостта от туберкулоза е много ниска.
Ревматоидният артрит е много сериозно заболяване, което нарушава качеството на живот на пациента. Затова е много важно пациентите да имат шанс да се върнат към обичайния си начин на живот, да могат да работят, да стават сутрин от леглото и да забравят за болката.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *