Гинко билоба и лечебните ефекти от гинко-продукти

Гинко билоба е уникален древен дар от природата: дървото на живота, с чиято помощ забавяме стареенето, подобряваме кръвообращението, подмладяваме паметта си.

Всички тези ефекти от великолепния, мощен антиоксидант гинко билоба са пренесени в продукти от групата на хранителните добавки – гинко прим.
Сега е моментът да подхраним изтощеното си през зимата тяло с този чудесен продукт, който ще ни спаси от умората, трудното концентриране, студените ръце и крака. Ако към познатите капсули гинко прим се добави и магнезий, ще си помогнем за стабилизиране на нервната система и ще намалим риска от пристъпи на пролетна депресия (framar.bg).
За ползата от гинко билоба може да се говори дълго. Така например медицината признава безсилието си пред болести като Алцхаймер и старческите деменции. Търси начин да ги предотврати – и не успява. Или предлага медикаментозни терапии, които само забавят за известно време страшните дегенеративни промени. В същото време опити с гинко билоба дават равностоен ефект. Познайте кое трябва да предпочетем – ако сме убедени, че растителният вариант на терапията ще ни спести токсичните ефекти от синтетичните медикаменти!

На чай или на таблетки (капсули)?

Чаят от гинко билоба – филтър или суха листна маса, е добър вариант за укрепване на организма при проблеми с кръвообращението. Помага при деменция, Алцхаймер, нарушена концентрация и влошена памет, склеротични отклонения, еректилна дисфункция, разширени вени. Пият се 2-3 чаши дневно, като запарката се прави по следния начин:
Чаена лъжичка гинко билоба се сипва в 250 мл вряща вода; оставя се на тих огън 15 минути. След това се отдръпва, похлупва се и след половин час се прецежда. Ефектът се усилва, ако се комбинира със зелен чай (framar.bg).
Гинко билоба на таблетки или капсули е по-ефективен вариант за случаите, когато трябва да се усили ефектът от терапевтичното действие на растението. Логично е да очакваме по-бърз и траен резултат от лечебното въздействие, след като става дума за екстракти.
Предпочитанията към таблетки и капсули са обясними: въздействието се усеща по-бързо, по-лесен е приемът и не са необходими специални условия, за да се осигури терапевтичен или поддържащ режим.
Дървото гинко билоба, което живее на Земята от 200 милиона години, съпътства живота ни и сега. Можем да го открием в не един от старите градски паркове. Специалистите не одобряват самодейните опити да се събират и сушат в домашни условия листа за чай от гинко билоба, защото тази дейност си има специфични правила за безопасност на продукта.
От друга страна – в хапчетата и капсулите може да има твърде много химия, което също е опасно. Изходът е – да се доверим на продукция от утвърдена фирма, която държи на качеството и автентичността на продуктите с гинко билоба.

Противопоказания, странични ефекти и вреди

Възможно е да се прояви свръхчувствителност към гинко билоба; алергичната реакция към продукти с гинко билоба е основателна причина да се откажем от тях. Гинко билоба не се приема по време на бременност и кърмене.
Тъй като екстрактът има противосъсирващо действие, при редовен прием на антикоагуланти гинко билоба трябва да се избягва. Други странични ефекти са лекият стомашен дискомфорт, в някои случаи – диария, главоболие, тревожност (bb-team.org).
Да избягват този продукт диабетиците и хора, които са на антидепресанти. Не приемайте гинко билоба, ако сте на аспирин или ибупрофен за друг здравословен проблем! Ако имате някакво хронично заболяване и сте на поддържаща терапия – непременно се консултирайте с лекар за възможното съвместяване с гинко билоба. Добре е това да се направи при всяко хронично заболяване, за да няма вредни последици.

Омега 3 и гинко билоба

Комбинацията от екстракт на гинко билоба и омега-3 мастни ненаситени киселини (масло от сьомга) е добро решение при умствени напрежения и изтощение, стрес, влошена памет и концентрация, студени крайници.
Този тип комбинирано въздействие дава отлични възможности и за профилактика на сърдечно-съдови смущения и заболявания (framar.bg). Подобрява се антиоксидантната защита, клетъчното хранене, оптимизира се еластичността на кръвоносните съдове и кръвообращението.
И женшен
гинко билоба

Гинко билоба може да се приема на чай или капсули

Тази комбинация на гинко билоба съчетава положителните ефекти на двете съставки. Освен типичното за гинко билоба действие върху мозъчната дейност, кръвообращението и тонуса на нервната система, добавянето на женшен оптимизира енергийния баланс, забавя на клетъчно равнище стареенето и стабилизира имунитета и антиоксидантната защита (framar.bg). Двойният ефект не е за пренебрегване.
И селен
Комбинацията от гинко билоба и селен е популярна и във варианта селеногин. Двата компонента действат в синхрон при подобряването на имунната защита, за пълноценни функции на нервната система и стабилна сърдечно-съдова дейност.
Подобреното периферно кръвообращение се отразява на тонуса на съдовете в крайниците; неутрализират се смущения като шум в ушите, виене на свят, тревожност.
Добавянето на селен в продукти с гинко билоба оказва допълнително стабилизиращ ефект върху имунната система. Селенът нормализира функциите на щитовидната жлеза, подобрява спермогенезата и поддържа в добра форма ноктите и косата. Комбинацията от двата активни компонента пази клетките от окислителен стрес (framar.bg). Когато четем подобни твърдения от листовките може и да проявим доза съмнение: наистина ли всичко е така добре подредено?! Струва си човек да опита, за да се убеди сам в истинността им.
С магнезий
Прибавянето на магнезий към екстракт от гинко билоба дава нов продукт, чието действие се разширява в посока ефекти върху нервната система (framar.bg).
Капсулите Гинко прим макс са пример за комплексно въздействие: освен обичайното приложение на гинко прим при проблеми с концентрацията и паметта, студени крайници и умора, в комбинация с магнезий продуктът започва да въздейства върху нервно-психическото и емоционално равновесие.
Неутрализира състоянията на тревожност и депресии, намалява опасността от емоционална нестабилност и забавяне на рефлексите. Чрез тази комбинация се подобрява качеството на съня и се предотвратяват мъчителни мускулни крампи.

При бременност

Продуктите с екстракт от гинко билоба не се препоръчват за бременни, тъй като един от ефектите на растението е активирането на кръвообращението. Има реален риск от кръвоизлив, който може да застраши бременността (zdrave.rozali.com). Дори вероятността това да се случи да е малка, подобни рискове не бива да се поемат. В крайна сметка специалистите са преценили, че – както е и с редица други терапии за майката – това може да се отложи за след раждането.

За щитовидна жлеза

Продуктите с гинко билоба имат съдоразширяващо действие; това е важно за малките кръвоносни съдове. Така например приемът на гинко билоба подобрява снабдяването на щитовидната жлеза с кръв, съответно кислород, и балансирането на функциите й (gotvach.bg).
Съчетаването на гинко билоба със селен, както вече стана дума, нормализира продукцията на хормони от щитовидната жлеза – нещо важно за хормоналното равновесие в организма. Подпомагане функциите на щитовидната жлеза може да се направи и чрез тинктурата от гинко билоба и арония: към традиционните действия на гинко билоба тук се прибавят силният антистрес-ефект, баланс на високото кръвно налягане и кръвната захар (framar.bg).

При разширени вени

Гинко билоба има терапевтичен ефект и при разширени вени и хемороиди (puls.bg). Ефектът се изразява във въздействието на продукта върху венозните стени – подобрява тяхната еластичност и здравина и предотвратява опасните застойни състояния.
Активираното периферно кръвообращение също има значение за венозния тонус; по-балансирано и енергично функционират и венозните клапи. Добри при такива случаи са както чистите продукти с екстракт от гинко билоба, така и комбинациите с други растителни екстракти с подобно действие – черна боровинка и/или глог, арония, черница.

При високо кръвно

Екстрактът от гинко билоба е едно от успешните средства за подобряване здравето на хора с хипертония. Тъй като действа съдоразширяващо, гинко билоба създава функционални условия за понижаване на кръвното налягане и нормално кръвообращение.
Освен това продуктът предотвратява бързото съсирване на кръвта и образуването на тромби – още една причина да бъде препоръчван при хора с високо артериално налягане, особено от групи с повишен риск за инфаркт и/или инсулт (hyperton.blogspot.com). Този вариант за овладяване на високото кръвно налягане е с положителна оценка заради отсъствието на странични ефекти, каквито медикаментите с аналогично предназначение нерядко дават.

При депресия

гинко билоба

Ефектът от гинко билоба върху здравето е доказан отдавна

Приемът на гинко билоба насърчава синтеза на компонента аденозинтрифосфат в клетките – той е важен за производството и оптималното изразходване на енергия. Това прави растителния компонент важен за преодоляването на усещането на умора, за бодрост и баланс на емоциите, за преодоляване на тревожност и депресия (zdravnitza.com).
Приемът на гинко билоба въздейства в подобни случаи и индиректно, като подкрепя функциите на щитовидната жлеза – и оттам снема тревожността и неутрализира стреса.

С пчелно млечице

Комбинирането на гинко билоба с пчелно млечице обогатява основната хранителна добавка чрез допълнителни екстри като набор от лесно усвоими протеини, витамини, микроелементи и ферменти (framar.bg).
Присъствието на пчелно млечице подобрява общия ефект от въздействието на продукта, като стимулира физически сили и психически баланс, устойчивост на стрес, добра кондиция на всички органи и системи, оздравителни и регенеративни процеси в тъканите. Подобрява се състоянието на имунитета и антиоксидантната защита.
Такъв тип комбинация работи добре при програми за възстановяване след физическа или психическа преумора и изчерпване на ресурса.

При шум в ушите

Това състояние е мъчително и човек е в невъзможност да се справи с него – чува бучене, звънтене, щракане, шумолене на листа, без в действителност тези шумове да са истински (puls.bg). Състоянието може да е провокирано от възпалителен процес, травма, токсикоза от медикамент, дегенеративни изменения – причините са много.
Такива оплаквания са субективни; няма начин да бъдат потвърдени чрез апаратура или като се “чуят” въпросните въображаеми шумове от друг човек. В някои случаи описаните оплаквания не са единствени – има и други, засягащи например работата на мозъка, вестибуларния апарат и пр.
Нерядко от странен шум в ушите се оплакват хора с депресии или с проявена тревожност.
Въпросът е доста сложен поради нелесното диагностициране, което прави невъзможно еднозначното лечение. Терапиите са различни и по правило са насочени към предполагаемото заболяване, което рефлектира в описания симптом. Прилага се и билково лечение – включително с гинко билоба. За доста специалисти този вариант на лечението е спорен и не може категорично да се каже, че гинко билоба винаги спасява от шум в ушите. Има все пак и случаи, когато подобреното мозъчно оросяване или стабилизирането на нервната система се постигат с гинко билоба и това спира въпросния шум.

При целулит

Според теория на италиански дерматолози продуктите с гинко билоба са сред най-ефикасните средства за борба с целулита (revita.bg). Ефектът се дължи на флавоноидите, които са представени могъщо в състава на лековитото растение.
Както вече добре знаем, гинко билоба подобрява кондицията на кръвоносните съдове и оптимизира кръвообращението, включително на това в малките кръвоносни съдове. Общото раздвижване подобрява храненето на периферните зони и насищането им с кислород. Намаляват и застойните състояния на лимфата – условие, което също благоприятства резултатите от въздействието върху портокаловата кожа.
Хидратацията, оптимзраното циркулране на кръв и лимфа и балансирано хранене на кожата – ето ги условията, които подобряват състоянието й и постигат желаната визуална промяна.

При витилиго

Прилагането на гинко билоба е едно от алтернативните лечения на витилиго (framar.bg). В този случай съществена роля играят качествата на гинко билоба като антиоксидант и имуностимулант.
Това подкрепя организма за вътрешна мобилизация, при която се неутрализират причините за променената пигментация на кожата; обикновено при терапия с гинко билоба първият резултат е спирането на процеса, т.е. престават да се появяват нови бели петна по кожата. Има и случаи, при които за част от тях пигментацията се възстановява.
Необходима е консултация със специалист, който да посочи оптималната доза за всекидневен прием на гинко билоба. Стандартно се препоръчват два-три приема от по 40 мг дневно.

За мозък

гинко билоба

Дървото гинко билоба живее на планетата от 200 милиона години

Това е едно от съществените приложения на гинко билоба. Подобреното кръвообращение е особено важно за храненето на главния мозък: нормалното кръвоснабдяване създава условия за оптимално функциониране; приемът подобрява паметта и концентрацията и забавя дегенеративните промени, балансира предаването на нервните импулси.
Гинко билоба въздейства положително при диагнози като Алцхаймер и Паркинсон; продуктите с растителен екстракт са съпоставими с немалко медикаменти (biopogled.com).
Допелхерц актив омега-3 + гинко билоба
Този комбиниран продукт на Допелхерц попълва възможни дефицити от компоненти, важни за функционирането на главния мозък и сърцето.
Екстрактът от гинко билоба оптимизира кръвообращението и подобрява паметта и концентрацията; омега-3 от масло на сьомга подкрепя сърдечния мускул и съдейства за нормализиране стойностите на холестерола и триглицеридите. Добавени са и важните витамини Е, В1 и В12 (framar.bg).
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *