Една безсънна нощ може да измени гените ви
Постоянното недоспиване може да има негативни последици за гените.
Според ново проучване, се оказва, че лишаването от сън има много по-сериозни последици за тялото, отколкото се предполагаше. Учени от университета Упсала, Швеция, откриват, че пропускането на сън дори една нощ може да промени гените, които контролират клетъчния биологичен часовник на тялото.
Учените работят с петнадесет здрави мъже доброволци, като ги канят в лабораторията по два различни повода, престоят им там е две нощи. По време на първата сесия всеки доброволец получава нормален осемчасов сън – или над 8 часа.
По време на второто посещение, част от участниците спят отново, а друга част напълно се лишава от сън за една нощ. Взети са кръвни и тъканни проби и при двете посещения.
След анализ на пробите учените откриват, че регулацията и активността на клетъчните часовници на доброволците са променени само след една безсънна нощ.Пробите взети от будуващите участници показват повишена епигенетична активност– наблюдават се химически промени, които регулират кои гени да се активират и кои не.

„За първи път се показват епигенетични промени, които се случват след лишаване от сън при хора, и то във важни тъкани. Интересно е как гените могат да се променят толкова бързо, и как това може да се случи при тези важни за метаболизма часовникови гени.“ – казва Dr. Cedernaes, провел проучването.

Откритието потвърждава връзката между количеството сън, което получаваме и колко сме предразположени към различни метаболитни заболявания. При предишни проучвания става известно, че при недостиг на сън метаболизмът се повлиява негативно, както и се повишава риска от затлъстяване и развиване на диабет тип 2.
Учените все още не знаят колко време трае тази промяна в гените. Предполага се, че това не е дългосрочно, но при редовно недоспиване може да се стигне до необратими промени.
„Тези промени са обратими след една или няколко нощи здрав сън. Епигенетичните маркери обикновено се смятат за един вид метаболитна памет, и знаем че те са променят при хора, работещи на смени и такива с диабет тип 2. Това може да означава, че недоспиване или продължително будуване е в състояние да доведе до промени в генома, които да влияят върху метаболизма в дългосрочен план.“ – допълва още Dr. Cedernaes.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *