Елда (Гречка)
Елдата не е зърнена култура макар, че се приготвя често като такава. У нас елдата придоби голяма популярност през последните години и макар, че някога се е използвала предимно като храна за простолюдието, днес дори и най-добрите ресторанти по света задължително предлагат в менюто си специалитети с добавка на елда.
Всъщност елдата (Fagopyrum) е от род Покритосеменни растения от семейство Лападови (Polygonaceae). Има няколко вида елда: многогодишна елда (Fagopyrum cymosum), обикновена елда (Fagopyrum esculentum) и татарска елда (Fagopyrum tartaricum). Обикновената елда е популярна още като гречка, което е руското наименование на тези вкусни полезни триъгълни зрънца. За родината на елдата се счита Индия, но нейната популярност е най-голяма в Русия.
Произход на елдата
Има данни, че елда се е отглеждала преди 6000 г. в Югоизточна Азия. Произходът на културата се свързва с земите на Алтай, а около 7-8 век от териториите на днешна Румъния елдата навлиза и се разпространява в Русия. В Европа зрънцата стигат доста по-късно – между 15-18 век. В Индия наричат елдата “черен ориз”, а в другите страни е известна като “черна пшеница”. В Гърция и Италия названието й е “турско зърно”, а във Франция, Испания и Португалия я познават като “сарацинско” или “арабско зърно”. В други славянски страни наричат елдата гръцко зърно, защото с отглеждането й преди столетия са се занимавали по-компетентните гръцки монаси в манастирите по населените със славянски народи територии. Латинското название на елдата (Fagopyrum) идва от факта, зрънцата й наподобява букова ядка, поради което често е наричана букова пшеница.
Елда с мляко
С масовото разпространение на елдата, тя бързо се превръща в редовен гост по трапезите на по-бедните хора. Елдата се отглежда лесно, а при посевите й не виреят бурени естествено, което не налага обработване на посевите с химикали. Химикалите коренно променят вкуса на зърното, което е предпоставка културата да е екологично чиста храна, която се използва за хранене на кърмачета.
Състав на елдата
Триъгълните зрънца на елдата съдържат до 16 % лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин. В елдата има 30 % въглехидрати, 3 % мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор,йод, никел, кобалт.
Избор и съхранение на елда
У нас елда може да намерите на достъпна цена, най-често в разфасовки по 500 г в почти всичко по-големи хранителни вериги. Често пакетите с елда стоят на диетичните щандове, а няма руски магазин, който да не предлага продукта.
Има няколко полезни съвета, в които трябва да се вслушате, когато избирате елда. При избор на елда, обръщайте внимание на следните особености
Гречка
– Избирайте елда с блед цвят, защото тази с червеникав оттенък в повечето случаи е преминала през термична обработка, в резултат на което голяма част от хранителните й вещества е похабена;
– След като отворите пакет с елда усетите необичайна миризма на плесен, това означава, че продуктът е развален или с доста лошо качество и е добре да не се консумира;
Съхранявайте винаги елдата в стъклени или керамични съдове.
Елда в кулинарията
Елдата придобива все по-голямо кулинарно приложение и популярност. Макар, че има лек стипчиво-горчив вкус тя се прилага успешно, както в солени, така и в сладки рецепти. “Черна пшеница” е добре позната, на много хора, които практикуват вегетарианство, защото е пълноценен заместител на месото. Елдата се прилага в бебешки храни. От векове с нея се приготвят лесно питателни каши.
Елдата с голям успех се прилага за приготвянето на солени и сладки блюда. Освен каша, елдата може да се приготви като добавка на ястия с месо, зеленчуци, дори риба и супи. Често се приготвят и десерти от елда, в комбинация с плодове или се слага в плодове. С брашното от елда можете да приготвите различни сладкиши или палачинки, или да го добавите при нужда към ястието за сгъстяване. Елдата може да се приготви и като ориз, като количеството на продукт:вода е 1:2. Ако приготвяте супа, елдата се добавя почти в края, за да не се превари. Може да добавите елда в пастет, различни яхнии, запеканки,сарми с месо или вегетариански.
Гарнитура от елда
Сложете елдата да се вари за 4-5 минути, след което в измийте в гевгир под течаща студена вода и отцедете. Друг вариант е да залеете в купа елдата с гореща вода, да похлупите и завиете съда в голяма кърпа, за да се задуши добре. Така трябва да отлежи за едно денонощие, а на следващата сутрин може да я приготвите като закуска, подобно на мюсли или пък да я използвате като притурка за салата – както с плодове, така и с зеленчуци.
Ползи от елда
Наричат елдата “зрънце за милиони”, не само защото е богата на витамини и минерали, а защото е подходяща храна за всички възрастови групи, носи много ползи на организма, като е подходяща и за активно спортуващите и тези от нас, които са на диета.
В сравнение с картофите и останалите зърнени култури, елдата е най-бедна на въглехидрати, което я прави отлична храна от диабетици, както и за онези, които страдат от затлъстяване и наднормено тегло. Кашата от елда се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб. Полезните вещества на гречка спомагат извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните на тежки метали. Тя е препоръчителна храна при и срещу разширени вени и хемороиди.
Сурова Елда
Съдържащите се в нея хранителни вещества намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и чупливостта им.
Специалисти препоръчват редовна консумация наелда и ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза,хипертония, хипофункция на щитовидната жлеза за подобряване на кръвообращението, имунната система и за запазване на добро зрение.
Хранителни специалисти да категорични, че кашата от елда с мляко предоставя най-оптималното съотношение белтъчини, мазнини и въглехидрати на организма. Становището идва след проведен експеримент, по време на който доброволци се хранели 6 месеца с каша от елда и няколко ябълки всеки ден. В края на срока е установено, че работоспособността на доброволците е повишена и физиологичните им показатели са доста по-добри в сравнение с тези на контролната група.
Както споменахме, елдата може да е частичен заместител на месото, защото в нея се съдържат големи количества желязо. Това от своя страна я прави подходяща за консумация и при анемични състояния. За по-високи нива на хемоглобин в кръвта са достатъчни само 2 супени лъжици брашно от елда дневно. Брашното трябва да е с блед цвят, от необработена и неизпечена елда.
Елдата открива приложение дори в рефлексотерапия. Често се практикува ходене на бос крак по зрънца гречка, чиято форма позволява да се притискат активните точки на ходилото. Ако искате да отпуснете и масажирате уморените си ръце, сложете между дланите си няколко зърна и ги разтъркайте. Така ще постигнете осезаемо тонизиране и опускане.
Лечебни свойства имат дори и цветовете на елда. Приготвената от тях отварата има доказано отхрачващ ефект.
Вреди от елдата
Добро храносмилане
Единствените неблагоприятни последици от консумацията на гречка може да има, ако прекалите с похапването или ако сте алергичен.
Диета с елда
Полезните свойства на елдата са впрегнати в доста диети, балгодарение на които ефикасно се губят килограми и се изчиства организма. Една от най-разпространените диети с елда може да стопи до 10 кг на седмица. Спада към т.нар. драстични диети, но в повечето случаи резултатът си заслужава.
По време на диетата е нужно една седмица да хапвате само запарена за една нощ елда, както обяснихме в кулинарното приложение на елдата.
Единственото, което може да си позволите освен така приготвената диета е до 1 л айранот нискомаслено мляко дневно. При желание може да повторите едноседмичния режим с гречка, но след 1 месец. След края на диетата е необходимо плавно захранване с първоначален нисък калориен прием на ден.
 източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *