Защо губим апетит, когато сме болни? Бактерии!
Много от реакциите на тялото към хранителни отравяния и инфекции целят да ни помогнат да се справим с проблема. Летаргията, например, може да съхрани енергия, която да бъде използвана от имунната система да се пребори с патоген. Друг разпространен симптом е липсата на апетит, който остава мистерия. Според ново проучване обаче, това може да се дължи на самите бактерии, които променят сигналите в мозъка.
Според учените, по-ниската консумация на храна повишава шансовете за оцеляване в някои случаи, това обаче изглежда нелогично предвид занижените нива на енергия. Обяснение може да бъде теорията, че ограничаването на храната води до загуба на енергия и при патогена, което го прави достатъчно слаб, за да може имунната система да се справи с него. В други случаи намаляването на храната може дори да влоши състоянието на пациентите, какъвто е случая при пациенти с рак.
За да проверят различни теории, учените изследват как бактерията салмонела оказва ефект върху апетита на мишки, и откриват нещо много интересно. След като мишките са инфектирани и губят апетит, бактерията всъщност става още по-агресивна и се разпространява извън храносмилателните органи. Ако обаче мишките биват хранени с повече калории, бактерията остава в червата.
„Това, което открихме, е че загубата на апетит прави салмонелата по-агресивна, може би защото се нуждае да излезе извън червата в търсене на хранителни вещества за себе си. Тази повишена агресивност убива вирусоносителя твърде бързо, което намалява и шансовете на бактерията за откриване на нови жертви.“ – казва Шийла Рао, провела изследването.
Това предполага съществуването на някакъв вид интелигентна симбиоза между бактерията и организма на носителя – намаляване на апетита на хоста и бързо разпространение, но евентуална смърт, или позволяване на носителя да се храни нормално, той ще се изхожда нормално и ще позволи на бактерията да се разпространи до нови домакини. И изглежда салмонелата може да реши коя стратегия да избере, използвайки конкретна молекула, наречена SlrP.
Тази молекула блокира сигналите от нервите във вътрешностите, които обикновено изпращат информация към мозъка да спре храненето, когато е налична инфекция. Откриването на това невероятно взаимодействие може да доведе до интересни последствия – от манипулирането на организма за намаляване на апетит при хора със заболявания, свързани с метаболизма, до обратното за хора, които не се хранят достатъчно. Също така може да се използва за откриване на нови начини за справяне със заболявания чрез промяна на хранителните вещества, вместо антибиотици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *