Защо на някои хора им прилошава в автомобил?

Мозъкът е объркан и предполага, че е отровен! 😯

Нищо не проваля пътуването както прилошаването по време на движение. Това прилошаване обаче, може да е индикатор за правилната реакция на мозъка. Според последни проучвания, прилошаването в колата може да е резултат от реакцията на мозъка към, както той предполага – силна доза отрова.
Когато сме в движещ се автомобил, мозъкът получава конфликтни съобщения за заобикалящата ни среда, както когато сме отровени. А повръщането е най-лесният начин за освобождаване от токсини или отрови. Защо обаче мозъкът е толкова объркан?
Прилошаването в автомобил, или друго превозно средство, е в резултат от факта, че хората едва отскоро използват превозни средства като автомобили, автобуси, лодки и самолети, а мозъците ни не са се адаптирали достатъчно към резките ускорения.
Въпреки факта, че се движим в превозното средство, повечето ни усещания показват, че сме неподвижни. В същото време мозъкът знае, че се движим с определена скорост, благодарение на сензорите във вътрешното ухо. Течността в каналите се движи, индикирайки, че и ние самите променяме ориентацията си в пространството, но реално просто седим. Така мозъкът се обърква.
В такъв случай, работата на таламуса е да определи какво точно се случва, но често заключението е наличие на отровни вещества, което води до позиви за повръщане.
„В мига, в който мозъкът се обърка от каквото и да е, той решава да ни разболее, за всеки случай. В резултат имаме прилошаване от пътуването, тъй като мозъкът непрекъснато се грижи за нас и ни пази.“
Гледането през предния прозорец помага, тъй като мозъкът получава допълнителна информация за посоката на движение. Четенето на книга или взирането в телефона влошава нещата, това обърква мозъка, че стоим на едно място, а не препускаме из пространството.
За шофьорите е лесно, тъй като получават много повече информация за движението.
Учените не са съвсем наясно, защо на някои им прилошава, а на други – не, както и защо някои просто „израстват“ прилошаването. Вероятно става въпрос за еволюция – какво точно сме наследили от предците си.
Проучване от 2013 година показва, че хора, които по принцип се движат много, по-често страдат от морска болест, дори и при стационарно положение. От това, което се знае до момента, става ясно, че слушането на любима музика може да помогне, както и консумирането на лека храна, богата на протеини преди самото пътуване, за което се смята, че успокоява стомаха.
 източник: http://fresh-science.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *