Защо пчелите строят в шестоъгълни структури?

Знаете ли, че за всеки 100 грама восък пчелите консумират около 750 грама мед?

Пчелите са доста интелигенти създания – предават съобщения за местонахождението на прашеца спрямо слънцето със сложни танци и движения. Те не само се учат от собствения си опит, но могат да научават нови неща и само като наблюдават колегите си. Освен това тези малки приятелчета се оказва, че са също и много добри математици. По пътя на сложната си еволюция са намерили оптималния начин за съхраняване на максимално количество енергия в минимален обем. Тази природна оптимизация може да се наблюдава много ясно в хексаедърната структура на восъчните им пити.
Пчелният восък се формира от пчелите работнички, които го отделят благодарение на осемте си восъчни жлези разположени на коремните сегменти. Първоначално пчелния восък бива отделен от жлезите под формата на восъчни пластинки, бистри и безцветни като стъкло. Восъка става непрозрачен едва след сдъвкване от работника пчела и става все по-жълт или кафяв след добавянето на прашецови масла и прополис. И тъй като за пчелите произвеждането на восък е доста скъп процес – за всеки 100 грама восък те консумират около 750 грама мед – те трябва да са сигурни, че не прахосват ресурсите си напразно. Тайната им е скрита в геометричната структура на техните килийки.
Пчелните пити, които са както жилище, така и гнездо за пчелите, се състоят от два вертикални слоя шестоъгълни килийки, допрени с пирамидалните си, съставени от три ромбични плоскости дъна към обща преградка. По този начин пространството се използва максимално ефективно за структурата на гнездото.
източник: http://fresh-science.com/zashto-pchelite-stroyat-medenata-pita-v-shestostenni-gnezda/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *