За какво е полезна морската вода

Престоят в морската вода нормализира метаболизма

Лятната почивка на морето може да е не само приятна, но и полезна за цялото тяло. Уникалният състав на морската вода помага за поддържане на цялостното здраве, включително на кожата и косата. Благоприятен ефект върху дейността на организма оказват минералните соли, олигоелементи, кислород и др.
Солите и олигоелементите в морската вода се попиват от порите на кожата и я реминерализират. Процесът има ползи за балансирането на физиоличните процеси в кожата.

Когато се къпем в морето, в епидермиса проникват електролити, които благоприятстват ускоряването на обмяната на веществата и функционалното състояние на клетките.

Морската вода се попива от кожата най-ефикасно през потните жлези след прекратяване отделянето на пот. Затова, преди бяна с морска вода се препоръчва прекарването на известно време в сауна. Така могат да се поемат около 10 мл вода от кожата.

Съдържанието на магнезий допринася за удължаване периода на жизненост на клетките. Полезен е за забавяне на процесите на стареене на кожата, също както и цинкът. Той предпазва и от развитие на себорея и пърхот.

Натрият нормализира кисело-алкалния и воден баланс на кожата. Желязото пък има роля за производството на меланин и доставката на кислород в кожата.

Смята се, че калият има ползи за образуването на нови здрави клетки. А калцият подпомага възстановителните процеси на кожата и намалява риска от инфекции.

Съдържанието на сярата защитава кожата от възпалителни заболявания, а силицият укрепва капилярите и стимулира растежа на косата.

Фосфорът е важен за здравето на ноктите, косата и зъбите. Необходим е и за поддържането на алкално-киселинното равновесие.

Престоят в морската вода има положителен ефект и за дейността на вътрешните органи, за понижаване хипертонуса на мускулите и за нормализиране на метаболитните процеси.

Налягането на водата подобрява кръвоснабдяването на сърдечносъдовата система.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *