КАКТУСЪТ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ УНИВЕРСАЛНА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ ЗА ВОДА
Изследователи от Университета на Южна Флорида в Тампа откриха, че кактусът може да се окаже универсална пречиствателна станция за вода.
По време на своите експерименти те открили, че широко разпространеният Опунция фикус-индика пречиства водата, която съхранява в клееподобно вещество.
“В контейнер с мръсна вода, смесена с клей, извлечен от кактус, клеят действа като утаител, с помощта на който механичните и бактериалните примеси във водата, се слягат на дъното на контейнера”, поясняват изследователите и уточняват, че има и химикали със същото действие, но кактусната технология е едновременно леснодостъпна и в същото време щадяща природата.
Този метод за пречистване на водата се използва от векове в Мексико и е изключително лесен за изпълнение – парченце от кактус се сварява и се пуска в мътна вода, загребана от локва или река.
Цвeтoвeтe и cтъблaтa на  Опунция фикус-индика са известни и със своите лечебни свойства – имaт cпaзмoлитичнo, диypeтичнo и ycпoкоявaщo дeйcтвиe. Цвeтoвeтe ce изпoлзвaт пpи лeчeниe нa paни, peвмaтизъм, ишиac, лeчeниe нa пpoблeми нa cтoмaшнo-чpeвния тpaкт, ocoбeнo пpи cиндpoм нa paздpaзнeнитe чepвa и пpи лeчeниe нa yгoлeмeнa пpocтнa жлeзa.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *