КЕРОВИТЕ  ЯДКИ В НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

 

Натуропатичната медицинска практика широко използва кедровите ядки за лечение на различни заболявания.

Така например населението на Сибир от древни времена смята кедровите ядки за ефективно средство за намаляване на пикочната киселина и солта в тялото. От кедровите ядки се приготвя алкохолна тинктура и се приема по една капка всеки ден в продължение на месец. Резултатът обикновено е много добър.

Тинктура от кедрови ядки с водка

Известно е, че кедровите ядки са били използвани  за лечение на абсцеси. Ядките се сдъвкват и нанасят върху абсцеса, като се фиксират върху болнотото място с превръзка. Ядките омекотяват абсцеса и допринасят за бързото му узряване. Освен, че почистват раната от гной, тази кедрова каша ускорява заздравяването й.

Люспите и триците от кедрови ядки са били използвани за приготвяне на пречистващи вани.  Ваната оказва най- благоприятен ефект върху кожата, особенокогато е  напукана и загрубяла. Такива вани се препоръчват при диатеза, екзема, пустула ( гнойни пъпки) и други кожни заболявания. Освен това ваната с добавена отвара от люспи и трици от кедрови ядки действа успокояващо на нервната система. Полезна е както при превъзбуда, така и при преумора. Тинктурата от кедрови ядки  се използва за лечение на ревматизъм, подагра, метаболитни нарушения, бери- бери. Натрошените ядки, заедно с черупката, се заливат с водка, престояват 7 дни, филтрират се и се приемат в рамките на 1,5-2 месеца. Черупките на кедровите ядки са богати на танини. От тях се приготвят тинктури и отвари (2-3 супени лъжици на чаша), които се използват при възпаление на лигавиците на устната кухина и други органи, под формата на лосиони и измивания – при кожни заболявания (лишеи, пустуларни лезии, екзема и др.), както и при изгаряния.

Кедрова настойка ( спирт или преварена вода)

Тинктурата от черупки от кедрови ядки се използва също за лечение на стомашно- чревния тракт. Повишава тонуса, дава сила и възстановява нормалното функциониране на храносмилателните органи.

Слуховите нарушения също чудесно се повлияват при третиране с тинктура от черупки и  водка.

Отвара от черупките на кедрови ядки може да се пие при стомашно- чревни разстройства. Има стягащо, аналгетично и противовъзпалително действие. Сибирските лечители препоръчват да се използва инфузия от черупки от кедрови ядки при хемороиди.

                                                                                               Спиртна напитка от кедрови ядки

Традиционната медицина препоръчва да се пие инфузия от черупки от кедрови ядки при  заболявания на кръвта, както и при остеохондроза и артрит. Тинктура от ядки от кедрови ядки в светло вино се приема за пречистване на кръвта, като е добре  към нея  да се добави мед. Тинктура от ядки от кедрови ядки с мед във  вино с ниско съдържание на алкохол се препоръчва от традиционната медицина при уролитиаза, както и при камъни в жлъчния мехур. Нарязаните  кедрови ядки с мед са полезни при пептична язва.

В традиционната медицина се вярва, че при различни кожни заболявания, включително рак, екзема, циреи, постоянното използване на сурови кедрови ядки или кедрово масло води до по- бързо възстановяване.

Кедровите ядки трябва винаги да са в диетата на деца и юноши. Влияят благоприятно на физическото и психическото развитие на детето. Много полезно и необходимо в периода на смяна на млечните зъби. Използването на кедрови ядки повишава защитните сили на организма като  укрепва имунната система.

        Кедрово мляко

От кедрови ядки  се приготвя  растителна сметана и веган мляко. Приготвя се като сухите ядки се натрошават в дървени хаванчета, като се добавя малко гореща вода. Получената каша  се изсипва в чугунено котле, поставя се в жарта на печката, когато сместа започне леко да кипи, тогава  кремът е готов. От чугуна кремът се прехвърля в съдове и се затваря херметически, след истиването сметаната е готова. Растителна сметана се разрежда с преварена вода преди употреба, за да се получи веган мляко. Днес с  модерните технологии това може да стане като се  използва готово кедрово брашно, добавя се малко количество вода, разбърква се старателно и се поставя във фурната или микровълновата печка.

Кедрова сметана

Мляко от кедрови ядки, сметана и масло се препоръчват за консумация при туберкулоза и други белодробни заболявания. Те допринасят за прочистването на дихателните пътища и органите от слуз, стимулират отделянето на храчки и регенерацията на тъканите. Тези продукти са били използвани и при язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника, гастрит, висока киселинност, бъбречни заболявания, нервни разстройства, препоръчвани са на кърмещи майки за увеличаване на лактацията. Кедровата сметана, млякото, маслото и кедровите ядки се смятали за добро подсилващо средство при  изтощение и отслабване след боледуване. Кедровите ядки и продуктите, получени от тях (масло, сметана, мляко) се оценяват от народната медицина като ефективно средство за лечение на бери- бери – те компенсират липсата на витамин В1 в организма, която предизвиква това заболяване.

Кедровите ядки повишават потентността при мъжете.

Следва продължение….                                                                                                                                                                   Н.Х.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *