Кортизол

Живеем в динамичен свят, свят в който заседналият начин на живот, повишеният холестерол и сърдечно-съдовите заболявания се оказват най-големите недостатъци на нашата съвременност. В отговор на стреса, на който сме изложени, телата ни освобождават хормонa кортизол, отделянето на който изглежда “излишно”, но в същото време e жизнено необходимо за правилното функциониране на човешкото тяло.

Какво е кортизол?

Кортизолът е стероиден хормон глюкокортикоид, който се отделя от кората на надбъбречните жлези. Глюкокортикоидите влизат в сложно взаимодействие с хипофизата, която контролира секрецията на кортизол през деня и със задстомашната жлеза, като така влияят върху въглехидратната обмяна.
Това става като:
Стимулират образуването на гликоген в черния дроб и мускулите, намаляват чувствителността към инсулин и забавят изразходването на гликогенните запаси при гладуване.
Освен това, регулирайки процесите на фосфорилиране в организма, те повиляват върху резорбцията на глюкозата в червата и нейното използване в тъканите.
Заедно с това, те активно участват в белтъчната обмяна, като подпомагат образуването на гликоген от безазотните белтъчни остатъци, получени при тяхното дезаминиране.Особено характерно е влиянието на глюкокортикоидите върху мускулната функция, като при техния недостиг се развива мускулна слабост или извънредно лесна уморяемост.

Положителни ефекти, свързани с отделянето на кортизол

При нормални нива кортизолът може да бъде полезен за организма, тъй като:
подобрява паметта и способността за концентрация;
повишава съпротивителните сили на организма;
значително понижава чувствителността към болка;
участва активно в процесите за поддържане на постоянството на вътрешната течна среда или т. нар. хомеостаза.
Нормалното сектретиране на хормона и поддържането на едно относително ниво в кръвта помага за правилното протичане на редица жизненоважни за организма процеси, особено при условия на продължителен стрес.

Проблеми при по-високи нива на кортизол

Когато нивото на кортизол в тялото е повишено за по-продължителен период, това води до:
нарушени познавателни способности;
потиска дейността на щитовидната жлеза;
дисбаланс в нивото на кръвната захар, много често се наблюдава състояние, подобно на хипергликемия;
повишено кръвно налягане;
понижен имунитет;
забавят се процесите на зарастване на рани;
значително увеличена мастна тъкан (често свързано с патологични състояния, като инфаркт, инсулт, повишени нива на LDL и др.);
намалява мускулната тъкан;
редуцира значително костната плътност и създава потенциална опасност от развитие на остеопороза;
понижава секрецията на тестостерон и соматотропин;
затруднява използването на глюкозата;
генерира появата на стрии, язва и диабет;
ускорява процесите на стареене на клетките.
Хранителни навици и кортизол
Оказва се, че храненето е най-важният фактор за поддържане на относително постоянно ниво на кортизол в организма.
Чесънът е една от храните, участващи активно в поддържането на нормалното ниво на хормон в кръвта. Това се дължи на високото съдържание на витамин С, който е добре известен със своето антиоксидантно действие.
Той повишава съотношението тестостерон/кортизол приблизително с 20%,  взема и активно участие в процеса на изграждане на колаген, особено важен фактор при наличие на високи нива на хормона.
Приемът на витамин С намалява и усещането за болка по време на тежка и интензивна тренировка. Една от най-изобилните аминокиселини в мускулите – L-глутамин, спомага за увеличаването на мускулния синтез, повишава съпротивителните сили и стимулира отделянето на соматотропин – хормон, известен като антагонист на кортизола.
От друга страна фосфатидилсеринът, фосфолипид, който се намира в малки количества в храната, мозъка и мускулните клетки, редуцира отделянето на кортизол вследствие на стрес, породен от тежка тренировка.
Той може да бъде два вида – животински и соев, като вторият значително намалява нивото на холестерол. Животинският фосфатидилсерин, който се намира в говеждия мозък, се смята за потенциално опасен поради възможност от заразяване с “луда крава”.
Приемът на въглехидрати по време на и след тренировка значително намалява катаболните ефекти на кортизола. А това е и най-подходящият момент за похапване на нещо сладко след тежка тренировка.
Съчетанието на бързоусвоим протеин с въглехидрати е повече от препоръчително! Спортните напитки могат да предизвикат отделяне на инсулин, който от своя страна да доведе до прекратяване на секретирането на кортизол.
За да бъде ефективен процесът на “контролиране” на нивото на кортизола, е важно да се запомни, че е необходимо да се изгради правилен хранителен режим, включващ 6-8 малки хранения. Намаленият наполовина калориен прием може да доведе до увеличаване на нивата на кортизол с приблизително 40%.
Използването на подходящи суплементи води до постигане на добри резултати при контрола на този хормон. Захар, шоколад, кафе и храни с високо съдържание на мазнини неизменно водят до повишаване отделянето на кортизол.
Например, три чаши кафе през деня водят до повишение на нивото му за около 18 часа, а когато те са подсладени със захар, ефектът е още по-силен.
Всекидневният стрес най-често е породен от обездвижване, проява на алергична реакция, хранителен дисбаланс, висок прием на алкохол, кофеин или захар, депресия, недостатъчен сън, тежка тренировка или дори прекомерно седене пред компютъра.  Но пък от друга страна лесно можем да приучим тялото си ефективно да се бори с физиологичните и емоционални дразнители.
Първото нещо, което със сигурност можем да направим е, да променим начина си на живот, като включим различни техники за справяне със стреса, дихателни упражнения, хипноза, медитация, йога, секс или дори просто слушане на хубава музика.
Намаленото количество кофеин и увеличеното време за сън, както и по-честите разходки на открито, са само част от преодоляването на този “проблем”.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *