Кърменето води до по-добро развитие на мозъка
Проучване при недоносени бебета показва, че по-голямото количество майчино мляко в първите 28 дни от живота им е свързано с по-доброто развитие на важни области в мозъка.
Всравнение с бебетата с диета, включваща готова храна, тази които са консумирали повече майчино мляко, като възрастни имат по-висок коефициент на интелигентност, по-добри академични постижения, по-добра памет и моторна функция.
„Нашите резултати насърчават кърменето на недоносените бебета по време на престоя им в интензивното отделение. Това е важно не само за майките, но и за болничния персонал и близките, които могат да окажат подкрепа на майките в този труден за тях момент“ – Mandy Brown Belfort от медицинския център в Бостън.
При прочуването в САЩ са анализирани данни от 180 недоносени бебета, родени преди 30-тата гестационна, в периода от 2001 до 2003 година. През първите 28 дни се анализира през колко от дните бебетата получават повече от 50% майчино мляко като храна. След това се търси връзка с различни умствени и физически характеристики на навременно родени бебета.
С помощта на данни от скенер на мозъците на доносени и на недоносени бебета, учените откриват, че тези получили повече майчино мляко, развиват повече сива материя в ядрото на мозъка – област, отговорна за обработване и предаване на сигнали между различните области в мозъка, както и по-голям обем на хипоталамуса.
Според учените, първоначалното по-бързо развитие на мозъка може да се дължи на факта, че недоносеният мозък е по-чувствителен към положителните ефекти на майчиното мляко в тази ранна фаза на развитие.
Продължителните ефекти се откриват и при когнитивните функции, като на възраст от седем години, IQ на децата е се повишава с 0,5 пункта за всеки ден, през който са консумирали над 50% майчино мляко като бебета, и 0,7 пункта по-висок за всеки допълнителни 10 ml майчино мляко.
Консумацията на майчино мляко също така се свързва и със по-добра координация и моторни функции; академични постижения в четене и математика; памет; езикови способности и визуално възприятие. Отчетени са и фактори като домашно обучение, семеен доход и родителски IQ.
Какво означава всичко това за майките?
Проучването е ограничено, но то показва връзка между кърменето и физическия и когнитивен напредък, а предишни проучвания предполагат, че това може да се дължи на факта, че майчиното мляко съдържа специфични хранителни вещества, които или липсват, или са в много малки дози в готовата храна.
Учените посочват, че мозъчното развитие е резултат на много и различни фактори, като майчиното мляко е само един от тях.
 източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *