Лечебните свойства на ментата
Познаваме ли достатъчно добре билката мента?
Ментата може да бъде използвана и като лек за различни заболявания – от гадене до депресия. Невероятната билка можете да намерите във всеки хранителен магазин, което значи, че е възможно лесно да се възползвате от лечебните й свойства. Може би това не е основен продукт във вашия дом, но след като научите за положителното въздействие на ментата върху духа и тялото сме сигурни, че следващия път когато пазарувате ще вземете поне стръкче от нея.
  • Лек срещу гадене
Може би сте чували, че е добре да се пие ментов чай за овладяване на гаденето. Според някои проучвания дори и само вдишване на аромата на невероятната билка би овладяло проблемите с гаденето. Ментата има успокояващ и обезболяващ ефект и релаксира мускулите на стомаха, позволявайки на храната да преминава по-бързо през червата.
  • Облекчава натрупванията
Всеки път когато имате настинка или алергията ви се възбуди можете да купите лекарство, съдържащо ментол. Така ще изчистите синусите по естествен начин и ще олекотите дишането.
  • Мента срещу акне
Ментата съдържа витамин А, който помага за намаляване на производството на мазнини, причиняващи акне. Антиоксидантите, които се съдържат в ментата помагат на кожата да се запази чиста и блестяща. Може да приложите върху кожата си мента под формата на паста или да я смесите с други почистващи субстанции, като например лимон.
  • Ментата съдържа антиоксиданти
Ментата съдържа повече антиоксиданти от много други храни. Това включва витамин А, витамин К, бета каротен, витамин C и витамин E, както и много важния витамин B комплекс – фолати, рибофлавин и пиридоксин (витамин B-6). Антиоксидантите помагат на имунната система да функционира правилно.
  • Мента за добро храносмилане
Консумирането на мента активира слюнчените жлези в устата, което спомага за добро храносмилане. Можете да консумирате мента преди или след хранене, за да засилите храносмилателния процес.
  • Мента срещу депресия и умора
Ментолът отпуска тялото и мозъка след стресиращо събитие. Най-добрият начин това да се случи е да си направите ментов чай и да се насладите на успокояващия ефект на ментата върху тялото и ума.
източник: http://fresh-science.com/lechebnite-svojstva-na-mentata/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *