МАГАРЕШКИЯТ БОДИЛ ПОДПОМАГА ДОБРАТА ФУНКЦИЯ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ
Магарешкият бодил е бодливо растение, което често се пренебрегва. Не бива обаче да се подценява, поради здравословните си свойства за правилно функциониране на черния дроб на човек.
За лесна употреба се приготвя отвара от семената на бял трън. Съдържанието на дрогата е много богато – сапонини, дъбилни вещества, алкалоиди, витамин C. Изолирани са три фенолни съединения, при две от които е установено действието на танини. Има наличие на стахидрин и холин. Бодилът съдържа и тлъсто масло до 23%, а цветното легло съдържа инулин.
Белият трън съдържа силимарин, комбинация от три различни флавоноида. Това съчетание поддържа стените на клетките на черния дроб и възпрепятства проникването на отрови вътре в тях. Силимаринът стимулира регенерацията на тези клетки. Аминокиселините и горчивите вещества подпомагат поддържането на цялата храносмилателна система.
Силимаринът от растението действа като тоник за черния дроб. Той предпазва черния дроб от натравяне по два начина. Променят се и укрепват стените на органа, като не допускат токсините, като въглероден тетрахлорид, да проникнат в клетките. Отделно силимаринът ускорява деленото на клетките, което води до бързото възстановяване на черния дроб.
Листата от ментата, прибавени към отварата от бял трън, засилват ефекта й и подобряват вкуса й.
Цветните кошнички на растението се прилагат външно при кожни обриви и при вторични кожни инфекции.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *