Марихуаната премахва токсини на Алцхаймер в мозъка
Активната съставка в марихуаната, наречена тетрахидроканабинол [ТНС], стимулира премахването на натрупвания на амилоид бета протеини в мозъка, за които се смята, че стартират прогресирането на Алцхаймер.
Откритието потвърждава резултати от предишни проучвания, които откриват доказателства за защитния ефект на канабиноиди, включително ТНС, при пациенти с невродегенеративни заболявания.
Изследването, направено от David Schubert от института за биологични изследвания в Калифорния, не само дава доказателства за неврозащитните функции на канабиноидите, но и е първото, което демонстрира и ефекта им върху възпалителните процеси и натрупването на амилоид бета протеини в нервни клетки. Учените тестват канабиноиди върху човешки неврони, отгледани в лаборатория за изучаване на Алцхаймер.
Тази специална съставка е не само отговорна за специфичния ефект от марихуаната, включително и естествените й болкоуспокояващи свойства, но и се препоръчва горещо като ефективен начин за третиране на симптоми на различни състояния – от СПИН и химиотерапия до хронични болки, пост-травматичен стрес и удар.
ТНС се оказва толкова полезен медицински агент, че учените работят върху отглеждане на генетично модифицирани дрожди, които да го произвеждат в големи концентрации. Съставката се пренася от белите дробове в кръвообращението, където се прикрепва към два вида рецептори, намиращи се на повърхността на клетките.
В мозъка, тези рецептори са най-концентрирани в неврони, асоциирани с удоволствие, памет, мисловна дейност, координация и усещане за време, и обикновено се свързват с клас липидни молекули, наречени ендоканабиноиди, произвеждани от тялото по време на физическа активност за подобряване на клетъчната сигнализация в мозъка.
ТНС може да се свързва с невроните по същия начин, и когато това се случи, съставката започва да обърква работата на мозъка. Това може да е както лошо, така и добро нещо, тъй като както можем да забравим нещо важно или да не можем да боравим с уреди, така и ще се чувстваме добре и ще огладнеем.
През годините се предполага, че ТНС, свързвайки се с тази рецептори, може да има ефект и върху процеса на стареене на мозъка, тъй като изглежда съставката помага на тялото да изчисти натрупването на токсини, или плаки, амилоид бета протеин.
Никой не знае какво точно причинява Алцхаймер, но се смята, че голяма роля играе натрупването на две неща – амилодни плаки и неврофибриларни възли.
Амилидните плаки се настаняват между невроните, тъй като молекулите бета амилоид са лепкави, а неврофибриларните възли се причиняват от дефектни тау протеини, които се натрупват в гъста, неразтворима маса в невроните.
Проучвания показват, че възпалителни процеси в мозъка стимулират натрупването на токсините. Затова откриването на нещо, което облекчава възпалението и едновременно с това помага за изчистване на токсините, може да се окаже първото ефективно лечение на заболяването.
През 2006 година проучване показа, че ТНС блокира създаването на амилоидни плаки, чрез блокиране на ензими в мозъка, които ги произвеждат. В същото време съставката може да елиминира опасни възпалителни процеси на нервните клетки, като по този начин ги предпазва.
Това все още е демонстрирано единствено в лаборатории, затова следващата стъпка е наблюдаването на връзката между ТНС и намаляването на възпаление клинично. Schubert също така е открил медикамент, наречен J147, който изглежда има същите ефекти като ТНС, така тестовете могат да се провеждат без намесата на държавата.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *