Менопауза – симптоми и съвети (видео)
Менопаузата е естествен период, до който жените обикновено достигат на възраст около 45 – 55 години. Тя се случва след последната овулация и маркира края на плодовитостта.

Преди този период хормоните трябва да намерят нов баланс. Организмът се променя, тъй като яйчниците формират по-малки количества от хормона естроген.

В периода преди настъпването на менопаузата може да се появят някои физически и психологически симптоми. Най-често срещаните физически оплаквания са:
Нередовна менструация;
Горещи вълни, които могат да продължат от няколко секунди до няколко минути;
Обилно потене;
Болка в мускулите;
Сърцебиене;
Главоболие и замаяност;
Болка в областта на гърдите;
Чувствителна кожа, изтъняване на косата и косопад;
Влагалището става по-сухо, а кожата му – по-тънка.
През тези периоди е възможно да се появят и психологически симптоми. За някои жени е трудно да приемат, че вече няма да могат да имат деца. Други психологически оплаквания са:
Промени в настроението;
Умора;
Чувство на апатия.

В този период има риск и от развитие на остеопороза, поради намаляване на женските хормони.

Препоръчително е през периода на менопаузата да се консумират минимални количества кафе, чай и пикантни храни. Те могат да влошат оплакванията. Освен това, следва да се консумират адекватни количества млечни продукти и да се тренира редовно, за да се намали рискът от развитие на остеопороза.

Препоръчително е също така да се консумират плодове и зеленчуци, за да се предотврати дефицитът на хранителни вещества. Важно е и да си осигуряваме достатъчно време за сън.

източник

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *