Моринга – чудното лековито растение снимка
За него се говори рядко, но това е растение, което има редица здравословни ползи.
Моринга – известно още като „дървото чудо“, на което всяка една част – от кората до корените има лечебни свойства, и в продължение на много години е използвано като лек за много заболявания.Моринга ще намерите под формата на прах, етерично масло, листа за чай. Под формата на прах може да бъде добавяна към други билкови чайове или смутита.
Богата е на витамини
Моринга изобилства от витамини. Чаша чай приготвена от нея ще ви достави добри количества витамини А, С и Е, а също и калций, калий, протеини и аминокиселини.
Бори се със свободните радикали
Моринга е богата на антиоксиданти, които успешно успяват да елиминират голяма част от свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес, клетъчно увреждане и възпаление. Флавоноидите в растението, полифенолите, както и аскорбиновата киселина (витамин C), допринасят за подобряване на здравословното състояние.Възпаленията в организма могат да доведат до появата на хронични заболявания като диабет, респираторни проблеми, сърдечносъдови заболявания, артрит и затлъстяване.
Моринга спомага за намаляване на възпалението като потиска възпалителните процеси.
Важна е за здравето на сърцето и мозъка
Приемът на чай от моринга има редица здравни предимства и за сърцето. Тя спомага за контрола на липидите в кръвта, за предотвратяване на образуването на плака в артериите и намаляване нивата на холестерол. Растението също така доказано спомага за подобряване на здравето на мозъка и когнитивната функция, благодарение на антиоксидантите, които се съдържат в него.
Според изследвания моринга дава положителни резултати при пациенти с Алцхаймер.Високото съдържание на витамини Е и С, които се борят с вредното окисляване, водещо до невронна дегенерация, спомага именно за подобряване на мозъчната функция. Моринга спомага и за нормализиране на нивата на серотонин и допамин, които играят ключова роля за паметта, настроението.
Предпазва черния дроб
В листата и цветовете на морингата има високи концентрации на полифеноли, които предпазват черния дроб от окисляване, интоксикация и увреждане.Черният дроб е отговорен за пречистването на кръвта, фруктозния метаболизъм, обмяната на мазнините, преработката на хранителни вещества и други. Тези функции органът може да изпълнява благодарение на чернодробните ензими, които е много важно да останат в норма. Моринга спомага за поддържането на баланса им
източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *