На какво се дължи неприятният мирис на краката
Неприятно миришещите крака са проблем, който може да ни компрометира в много ситуации. За да разберем откъде идва неприятната миризма, е важно първо да се спрем на изпотяването.

Тялото е покрито с потни жлези, които секретират пот, за да охладят организма. Има някои области, които се характеризират с по-висока концентрация от потни жлези. Стъпалата оглавяват този списък. Потта няма мирис, но има основна роля за появата на зловонието.

Обувките и чорапите не оставят много пространство на краката да дишат. Поради тази причина, те улавят цялата тази влага, която е изключително благоприятна среда за развитието на бактерии. Краката ни са топли, влажни, има кислород, както и храна за тях от мъртвите кожни клетки.

Когато тези бактерии се хранят, те отделят газове – основната причина за неприятно миришещите стъпала. Те отделят миризма, която е много подобна на тази на сиренето. Киселият мирис също е характерен.

Всеки път, когато обуем обувките си, на практика храним тези бактерии, причиняващи неприятна миризма и цикълът започва отначало.
Как бихме могли да си помогнем, за да се отървем от неприятната миризма? Целта е да се атакуват потта, мъртвите кожни клетки и бактериите. Препоръчително е краката да се измиват с антибактериален сапун, както и да се използва пемза за отстраняване на мъртвите кожни клетки – храната на бактериите.

Ежедневно следва да обуваме чисти чорапи, които да са от естествена, „дишащ“ материя, като памучните. След като свалим обувките си, е препоръчително да ги изнесем навън, за да се проветрят и изсъхнат.

За да се поддържат стъпалата на краката сухи, може да се използва същия дезодорант или антиперспирант, който използваме за подмишниците.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *