НОАМ ЧОМСКИ: 10 НАЧИНА ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ
1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни (цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).
Ноам Чомски
2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.
3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.
4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.
5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.
6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение …
7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.
8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …
9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.
10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.
Ако разпознавате тази манипулация в поведението на медиите споделете тази статия с възможно повече хора, за да се изгради независимо общество от хора, които могат сами да правят своя избор.
източник

6 Comments

 • Орлин Reply

  Най-добрата защита срещу манипулациите, е да имаш здрава ценностна система.

  • Pavlol Reply

   Не. Най-добрата защита е да осмисляш нещата, а не сляпо да им вярваш. Да си показател за тъпота, а обратното.

 • Mitakka Reply

  Доста верни неща!

 • Николай Reply

  Методите и начините за съхранение на ценностната система, както и всичко останало, днес трябва много бързо да еволюират. Ако не успеят да догонят манипулативните способи на власт имащите, важи поговорката -След дъжд качулка! И все пак , ми се струва, че тези които усещат, манипулациите и сценариите, разигравани от върхушката, са по нещастни от тези които живеят в пълно не видение. А кажете сега, не се ли грижи властта, години наред, да бъдем по семпло устроени и по щастливи ? Все пак човешкия живот се измерва в неговото щастие! Не били грижовни нашите управници! Възмутен съм от такива софистки разсъждения. Те се грижат ежедневно да бъдем щастливи. Хранят ни с лъжичка, да не умрем от глад! Разиграват ни спектакли, да не умрем от скука, режат се лентички отварят се магистрали, театър, кино, оставки, избори, да усещаш, че живееш! Да се задавиш от щастие майка му стара! А те ,горките, са се нагърбили да носят всичките негативи от тази си дейност. Пълни “нещастници”! Да грабваме железата братя и сестри! Не можем ГИ оставим тез наши сънародници изгърбени с такъв тежък товар. Да споделим тяхното нещастие и те да вкусят от нашето щастие. Не чакайте да се учите от децата си как да защитавате чест, достойнство, граждански статут,семейство, социални права и тн. Покажете им вие на тях как се прави това! Утръскай те се от робската си психика и излезте по площадите! Това е много важна част от ценностната система която трябва да възпитате у децата си. Ако това не стане, след време в страната ни никой няма да остане! Децата ни ще отидат другаде да бъдат манипулирани за което ще им дават повечко пари! Тук не искат да останат и бежанците които бягат от войната в Сирия, Афганистан и др. локални места на военни конфликти. Това тук не е АДА. Това тук е ЛАЙНАРНИК! И всеки нормален човек, в тая страна, трябва да е със способностите на МАГ, за да намери начин да оцелее! Само един МАГ може да намери витамини в изпражнението. На слука братя и сестри! Дано като се разровим излезе нещо от А до Я комплекс. Тогава ще сме по щастливи, смирени братя и сестри. НА СЛУКА!

  • Raquel Reply

   БРАВО!!!! – ЧУДЕСНО НАПИСАНО!

 • Стамен Reply

  Не бива да се говори само под носа, а веднага и открито след гаф в някоя от властите. Кой конкретно е стафил и кои са институциите, които трябва да го чуят и да реагират. В тях също има нормални хора, те ще реагират, ако има обществен натиск, защото и те са потърпевши от висшите чиновници, които не се назначават с конкурс, а идват в резултат на описаните от Чомски манипулативни действия. А когато заемат след изборни постове ‘израстват’ в прилагането им.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *