Околната среда и имунитета
Околната среда определя как имунната система ще реагира на дразнители.
Изследване на учени от университета Станфорд показва, че когато става дума за имунитет, определяща е средата, в която човек е расте, а не генетичните заложби. Изследването е направено върху близнаци със 100% идентични гени, или двуяйчни, със средно 50% генна идентичност.
Тъй като близнаците растат в еднаква среда, това позволява да се определи ролята, която гените играят в изграждането на имунна система.
„Открихме, че в повечето случаи, включително реакции към стандартни ваксини и други имунни реакции, почти няма генетична намеса. По-скоро средата и излагането на определени микроби е основния двигател за състоянието на имунната система.“Марк Дейвис, ръководител на изследването.
На другият полюс са многобройни проучвания, фокусиращи се върху генната предопределеност и имунитет към определени заболявания, базирано на гените, с които се раждаме. Идеята е, че ако се разгледа нечий геном, ще може да се определи от какво заболяване ще страда човека след 50 години.
Но докато генетиката играе голяма роля при развитието на много заболявания, резултатите на Дейвис показват, че имунната система е изключително адаптивна към външния свят, особено в първите 20 години от живота.
За да достигнат до този извод, учените разглеждат 78 двойки еднояйчни близнаци и 27 двойки двуяйчни, всеки от които имат еднаква околна среда. Учените взимат кръв от близнаците при три отделни посещения, и след това правят тестове на над 200 съставки, които са показател за текущото състояние на имунната система.
Резултатите показват, че фактори от околната среда, като колко често участниците са излагани на бактерии и микроби, режима на хранене, устната хигиена и колко и какви ваксини са поставяни, обясняват три четвърти от разликите в имунните системи на близнаците, а не генома им.
Това личи много по-ясно при близнаци над 60-годишна възраст, в сравнение с тези под 20.
Учените също така обръщат внимание на броя антителата в имунните системи на близнаците, произвеждани в резултат на ваксина за грип. Оказва се, че фактори от околната среда, а не генетиката, определят каква е реакцията към ваксини. Това е обратно на проучвания, които намекват, че именно генния материал определя реакцията към ваксини.
Изследването не е определя кои точно фактори влияят най-добре на имунната система, но се предполага, че един от тях е присъствието на цитомегаловирус – безобидна хронична инфекция, която засяга три от всеки пет жители на Съединените Щати.
И докато генетичната информация очевидно е важна за бъдещото здравословно състояние, тези резултати са лъч надежда за родители, които искат да отгледат деца със силна имунна система.
„Поне през първите 20 години от живота ви, когато имунната система заяква, този невероятен механизъм има способността да се адаптира към широк спектър от външни фактори. Работещата имунна система продължава да се адаптира през целия живот, към опасни патогени, към добри чревни бактерии, към хранителни съставки, и какво ли още не. Тази способност на имунитета е по-важна от генетичните фактори.“ – казва Дейвис.
източник: http://fresh-science.com/okolnata-sreda-opredelya-imuniteta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *