Окситоцинът засилва духовността, показва ново проучване
Хормонът окситоцин отключва и засилва духовността при мъжете. 😯
Хормонът окситоцин често се свързва със социалните отношения и любовните обвързвания, алтруизма и състраданието. Ново изследване показва, че окситоцинът играе роля и в поддържането на духовните разбирания на индивида. Според изследване, проведено в института Дюк, мъже приемащи допълнително окситоцин, показват засилено чувство за духовна принадлежност, а усещането продължавало седмици след спиране на окситоцина. Същите тези мъже споделят, че по време на медитация изпитват много по-положителни емоции.
„Духовността и медитацията са тясно свързани с доброто здраве и положителната житейска нагласа. Сега искаме да разберем какъв е биологичният фактор зад всичко това. И ето, откриваме, че окситоцинът е инструментът, с който тялото поддържа духовното ни състояние.“ – Van Cappellen
Окситоцинът е хормон, който се секретира от паравентрикуларното ядро в хипоталамуса, а оттам се складира в задния дял на хипофизата, откъдето се и секретира – по време на секс, а и по време на раждане, където контролира родилния процес.
Неговата секреция се потиска от половите хормони. Той има отношение и за установяване на положително социално поведение майка-дете. Също така спомага за по-бързото възстановяване след раждане. При мъжете окситоцинът е свързан с емоционалното обвързване. Окситоцинът взема роля в емпатията, доверието, социалните взаимоотношения и алтруизма като цяло.
В изследването, мъжете получаващи окситоцин, за разлика от контролната група получаващи само плацебо, освен по-доброто настроение и положителна нагласа, изпитвали силна благодарност, благоговение, надежда, вдъхновение, любов, спокойствие, интерес към живота и свързаност като цяло.
Но резултатите не са еднакво изразени сред всички участници в експеримента. След допълнително изследване, учените намерили виновника за разликата. Тези със специфична вариация на ген CD38, отговарящ за секрецията на окситоцин от клетките в мозъка, били по-склонни към духовни преживявания.
В изследването участват само мъже и всичко открито до момента важи само за мъжете. Окситоцинът действа различно при мъже и жени, въздействието му върху женската духовност все още предстои да бъде изследвано.
Ван Капелен, водещият в изследването припомня, че резултатите не трябва да бъдат генерализирани, тъй като всеки човек може да има различно разбиране за духовност. Духовността е сложно, абстрактно понятие, и се влияе от множество фактори. Въпреки това, изглежда окситоцинът е биологичният механизъм влияещ върху духовните ни разбирания за света и вярванията ни.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *