Още за приплъзването на гръбнака – Спондилолистеза
Спондилолистезата (от гр. спондилос – прешлен и листезис – приплъзване) представлява изместване напред или назад (приплъзване) на някой от прешлените в гръбнака спрямо носещия го прешлен, което предизвиква и други структурни промени в гръбначния стълб.
Причините могат да включват вродени аномалии в гръбначния стълб, дегенеративни изменения, травматични промени в правилната биомеханика, тумори или възпалителни процеси. В зависимост от причината за появата им, спондилолистезите биват спондилолитични – предизвикани от неправилно вкостеняване между прешленното тяло и прешленните дъги; дегенеративни – породени от възрастови промени в гръбначните сегменти); вродени анатомични аномалии и т. н.
Тежките физически натоварвания могат да предизвикат или утежнят приплъзването на гръбнака, като особено рискови са силовите упражнения, в които директно или индиректно участва поясната област – мъртва тяга, дърпане на тежест към гърдите като гребането със щанга или повдиганията над глава. Травмата може да се получи и при обикновени битови движения от нетренирани хора, например при вдигане на кофа с вода и др.
Според посоката на движение на надлежащата прешленна колона спондилолистезата бива предна и задна, като първата е доста по-често срещана. В зависимост от големината (степента) на приплъзването се различават 4 степени (от по-лека към по-тежка), при които приплъзването е над 25%, до 50%, до 75% и над 75% спрямо общата дължина на носещия прешлен. При 100% приплъзване става въпрос за спондилоптоза – пропадане на надлежащата колона пред прешленната основа.
Спондилолистезата се наблюдава най-често в долните сегменти на гръбнака – между последния лумбален и първия сакрален (седалищен) прешлен или между последните два лумбални прешлени.
По-леките структурни промени в гръбнака невинаги се проявяват по някакъв осезаем за нас начин. При по-сериозни размествания се усеща болка в засегнатата област, намалена чувствителност, мускулна слабост и нарушения върху контрола на пикочния мехур. Болката обикновено върви към седалището и краката заради директното притискане на основата на нервите, отговарящи за тази област. Болката, изтръпванията и мускулната слабост варират според позицията на тялото – намаляват в покой и легнало положение и се усилват при изправяне, стоеж или седеж.
Най-добрият начин за диагностициране е динамичната рентгенография на засегнатата област, най-често кръста. Ядрено-магнитният резонанс на гръбначния стълб пък ще покаже добре съотношенията между меките тъкани и нервите. Електромиографията ще доуточни кои са засегнатите сегменти и доколко нарушени са нервнофизиологичните функции.
Лечението при слабо приплъзване и липса на влошаване на състоянието (допълнително разместване) включва носенето на ортопедични корсети и покой. При оплаквания за определена инвалидизация или прогресиране на спондилолистезата се налага операция за наместване и стабилизиране на гръбнака чрез фиксиращи метални системи, свързващи здраво прешлените.
Въпреки че е сравнително често срещана травма, спондилолистезата често остава пренебрегната и недиагностицирана в ранните си етапи. По тази причина, при болки, изтръпване и мускулна слабост в областта на кръста или долните крайници, е добре да потърсите консултация и помощ от специалист – невролог-мануален терапевт, неврохирург или ортопед, който ще помогне за назначаването на необходимото лечение.
източник 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *