Перу Балсам

( Myroxylon balsamum var. pereirae )

Продукта представлява бледокафява или кафява вискозна течност с богат, сладък, балсамов,  ванилов аромат. Получава се от голямо  тропическо дърво от сем. бобови ( fabaceae) , с височина до 25 метра, с прав гладък ствол, красива корона  и много ароматни цветове. Балсамът е продукт, получен чрез „ сълзене” от дървесината, след отстраняване на ленти от кората. Това е „истинския“ балсам, който се събира под формата на тъмнокафява или кехлибарена полутвърда маса. Биотопа на развитие е в Централна Америка. Основно се произвежда в Сан Салвадор.

 

  Видове като, Myroxylona Frutescens и Guinaguina са близки родственици, както и Толу балсам. В литературата може да се срещне със следните синоними: Toluifera pereira, Myrosperum pereira, Myroxylon pereirae, перуански балсам, индийски балсам, черен балсам.                                              

Балсамът се използва широко в тропически лекарствени препарати и до известна степен във фармацевтични продукти, например сироп за кашлица, мас на Вишневски и др. Използва се като фиксиращ и ароматизиращ компонент в сапуни, детергенти, кремове, лосиони и парфюми.

 Етерично масло се получава от суровия балсам чрез суха дестилация под висок вакуум или чрез разтваряне с пропиленгликол се получава резиноид. Чрез парна дестилация се получава масло от дървесните стърготини, което се счита за по- ниско качество. От плодовете се прави бял балсам, наречен „митоксокарпин“, и екстракт, наречен „балсамито“ , получаван от неузрелите плодове.

 

Н.Х.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *