При вегетативна дистония органите... пощуряват
До преди няколко години диагнозата “Вегетативна дистония” се чуваше много рядко. Сега излиза, че от това заболяване страдат много хора в България. Според последните изследвания на екип от медици от Световната здравна организация се потвърди, че вегетативната дистония е състояние, при което здравите органи започват да действат нетипично. Или както казват лекарите – сякаш пощуряват, в един момент излизат извън контрол. А в това време пациентът се чувства некомфортно, оплакванията му често се променят, възникват и кризи, за които почти няма обяснение. А погледнато отстрани – болният е с опасност за живота. Лекарят предписва редица изследвания, провеждат се консултации с различни специалисти, но според изследванията пациентът се оказва напълно здрав. В същото време той може да има силно сърцебиене или задушаване, да го измъчват болки в стомаха или под ребрата, да го стяга гърлото или да го измъчва световъртеж.

А изследванията показват, че всички органи на пациента са здрави. И те действително са здрави, но болният продължава да страда, защото става въпрос за функционално разстройство на нервната система. Затова лечението се провежда в една-единствена насока – прилагат се методи за балансиране на нервната система. Но това става не като се атакуват симптомите на отделните органи в тялото, а като се вкарат в пътя двете нервни системи – симпатикусова и парасимпатикусова. Те трябва да заработят в синхрон, за да изчезнат симптомите на вегетативната дистония. Официалната медицина лекува заболяването с успокоителни и антидепресанти, но така се премахват само симптомите, а не и причината.

Как да се справим с проблема?

Има няколко метода, които са доказали, че когато човек използва някой от тях, може да се раздели с дистонията. И те са:

– Упражненията за душевно равновесие. Движението е жизнена необходимост за страдащия от дистония, защото органите и системите в тялото му се нуждаят от нормално функциониране. Обездвижването забавя всички функции на организма.

– Активността на двигателната система стимулира вътрешните движения на всички течности до равнището на микродвиженията – осцилациите на клетката. В организма всичко пулсира – от молекулата на водата до мускула.

– Активното движение е най-могъщото средство за комплексно въздействие върху организма. Френският физиолог Дюбоа Реймон казва: Гимнастиката на мускулите е гимнастика на нервната система.

– Влиянието на ума върху тялото и на тялото върху ума са неделими. Мозъкът и нервната система са господстващите механизми в тялото. Във всички последни проучвания се стига до съгласието, че умът има последната дума, но физическите състояния постепенно въздействат върху нервната система и с това пряко повлияват душевното състояние.

– Душевното здраве е продукт на добри мисли и чувства, излъчващи се от един ясен ум, свързан със здраво тяло, и двете функциониращи във върхова максимална ефективност.

източник

One Comment

  • Терзиев Reply

    Здравейте!Прочетох публикацията за Вегетативната дистония!Аз страдам от нея десетилетия!Каква терапия или метод на лечение предлагате на страдалци като мен?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *