Решение за лош сутрешен дъх
Дали не се борим грешно с лошия дъх?
Тялото е пълно с трилиони микроорганизми, някои от които живеят в устата – идеалното топло и влажно място за тях. Когато спим, понякога устата ни изсъхва, което води до измирането на добри бактерии, а лошите, изпускащи неприятни миризми и газове, започват да се множат. Това е и причината за сутрешния лош дъх.
Учените откриват решение на проблема благодарение на Streptococcous salivarius К12. Те смятат, че тази бактерия може да се добави към хапче за смучене или спрей за уста, и да се използва като пробиотик – добри бактерии, за унищожаване или подтискане на лошите.
Проучване на 23 доброволци, страдащи от лош сутрешен дъх показва, че третирането с въпросната бактерия подобрява дъха сутрин. Контролната група използващи обикновена вода за уста не показва подобрение. Класическата вода за уста убива всички бактерии – и добри, и лоши.
Деликатният баланс от микроорганизми, живеещи в нас поддържат тялото в оптимално здраве. За съжаление този баланс лесно се нарушава, по различни причини, например с приема на антибиотици.
Учените все още не знаят всичко за бактериите в човешкото тяло, но проучванията в областта продължават. Надеждата е, че подходящи пробиотици биха могли да се използват за лечение на почти всичко.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *