Сензорна депривация – що е то?
Забрави тяло и сетива, изчакай съзнанието да се разгърне.
Сензорната депривация, или принудителното лишаване от усещания, набира популярност не само като метод на лечение. Все по-търсени са така наречените, стаи или контейнери за сензорна депривация, в които хората освен че отпочиват, но и откриват нови хоризонти на съзнанието си.
Сензорната депривация е известна отдавна, чрез превръзки за очи, тапи за уши и други. Съвременният вариант на подобно устройство представлява съд, пълен със солена вода с постоянна температура от около 37 градуса, намиращ се в шумоизолирана и абсолютно тъмна стая. По този начин хората се лишават от физическите усещания, като звук, светлина, миризма, и дори чувството на допир със земята, поставяйки на изпитание съзнанието.
Един сеанс в подобен контейнер продължава един час. По-малко от 5% от хората напускат стаята преди края. Първите 40 минути се появява сърбеж по различни части на тялото, а последните 20 минути често завършват с преминаване от бета или алфа мозъчни вълни към тета, което е състоянието между съня и будното състояние. Мнозина разказват за пълен релакс и абсолютен синхрон на разум-тяло след сеанса. Някои хора използват удължен тета период като инструмент за повишаване на креативността и решаване на проблеми. Тази отпускаща фаза доказано намалява кръвното налягане и допринася за постигане на оптимално кръвоснабдяване.
Сензорна депривация-2
Някои хора разказват за първоначален шок и панически пристъпи. Спасението от това идва от медитацията, тъй като сензорната депривация се определя също така като насилствена медитация. Първоначалният шок и объркване лесно се преодоляват, за да се отвори съзнанието, неангажирано от сигналите от тялото, разкривайки други пътища и канали на информация. Мозъкът е свободен от прозаични усещания и това, което се преживява след това, е трудно за описване. Има случаи на халюцинации, усещане за вечност или божественост, както и неизмерна любов.
Интересно е да се отбележи, че космонавтите също разказват за подобни преживявания, лишени от много от нормалните усещания, а тренировката с подобна техника е задължителна част от подготовката им.
Сензорна депривация се използва също така за лечение на заболявания и пристрастявания. При опити с хора, опитващи да откажат цигарите например, 80% от тях трайно отказали вредния навик. Алкохолици, използващи сензорна депривация, в първите 2 седмици намалили консумацията на алкохол с 56%. След терапия със сензорна депривация 46% от пристрастени към наркотици остават трезви за четири години, в сравнение с нито един от контролната група. Не е изключен, това да се дължи на плацебо ефект, но положителните резултати са налице.
За престрашилите се, преживяването е незабравимо.  Някои се оплакват, че невъзможността да следят времето и халюцинациите са проблем. Но за да отвориш напълно съзнанието си, трябва да го освободиш от ежедневните грижи. А какъв по-добър начин за това от липсата на всякакви стимули?
 източник: http://fresh-science.com/senzorna-deprivatsiya-shto-e-to/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *