Теломерите (от гръцки telos — край и meros — част) са окончанията на хромозомите. Едно нагледно сравнение за мястото на теломерите в хромозомата ги оприличава на накрайници на връзките за обувки. Теломерните участъци на хромозомите се характеризират с неспособност да се съединяват с други хромозоми или с техни фрагменти и изпълняват защитна функция. (така се осъществява стареенто, като процес)

Още за Теломерите и как може да ги предпазите може да намерите тук 

Хората търсят извора на младостта от хилядолетия насам. Тази тема е особено актуална през последните 3-4 години, откакто учените всячески се опитват да открият основните причини за стареенето на клетките. А те са около 37 трилиона, тяхното стареене естествено води и до стареенето на всички органи и системи в тялото.
Според много съвременни проучвания има един фактор, който влияе върху процесите на стареене много повече в сравнение с всичко останало. Става въпрос за генетичен материал, наречен  теломер и по-конкретно – за неговата дължина.
Теломерите са естествена част от човешките гени, които подлежат на промяна чрез начина на живот. Всяка клетка на тялото съдържа набор от гени, нашата наследствена информация. Гените са организирани в 46 групи, наречени хромозоми. Теломерите обвиват върховете на хромозомите, скъсявайки се всеки път, когато клетката се дели, за да бъде създадена нова клетка – нормален процес от развитието, който се повтаря през целия ни живот.
Генетична нестабилност разкрива нашето здраве. Оказва се, че дължината на теломерите е в корелация с биологичната (не хронологичната!) ни възраст и риска от развитие на различни заболявания. Това означава, че скъсяването на теломерите не се случва еднакво бързо при всички хора. Мащабни съвременни изследвания сочат, че този негативен процес зависи пряко от хранителните навици и начин на живот. За да ви стане по-ясно, помислете за живота на двама души… Да речем, че единият от тях е 58-годишен мъж, който има изключително напрегната работа, храни се с „лоша” храна и непрекъснато е изложен на стрес. Специални тестове биха показали, че неговите теломери са като на 80-годишен човек. Сега си представете 60-годишна енергична жена, която се наслаждава на живота и семейството си, занимава се с творческа дейност, поддържа здравословна диета. Нейните теломери биха били като на жена на 50-годишна възраст.
Основната разлика в здравословното състояниие на тези двама души се свежда до онова, което учените наричат генетична стабилност или съответно – нестабилност. Когато гените и хромозомите са относително стабилни, те изпълняват функциите си съвсем нормално. Когато обаче те имат показатели за нестабилност, процесите на стареене се ускоряват, а рискът от сериозни заболявания, особено на сърдечно-съдовата система, онкологични и др., се увеличава значително.
Влиянието на храната върху теломерите.  Повечето от вас вече са чували за опасните молекули, наречени свободни радикали, които увреждат клетките. За съжаление, те нанасят непоправими щети и върху теломерите. Тъй като антиоксиданти като витамините С и Е неутрализират свободните радикали, те също така могат и да намалят щетите, нанесени от свободните радикали върху теломерите. Съвременните изследвания са категорични, че диетата, както и допълнителният прием на определени хранителни вещества спомагат не само за запазване на теломерите, но и увеличават активността на теломеразата – ензимът, отговорен за увеличаването на теломерите.
Скорошно изследване на учени от Харвардския медицински институт показа, че Средиземноморската диета, в която преобладават зехтинът, зеленчуците и рибата, има отлично влияние върху теломерите. В изследването били включени 4,676 участнички, които били подложени на специални тестове и изследвания. Оказало се, че теломерите на жените, които ежедневено и в продължение на 6 месеца се придържали към Средиземноморксата диета, били в много по-добро състояние, отколкото теломерите на останалите, които умишлено се хранели безразборно и основно – с преработени храни.
В друго подобно изследване, италиански учени са установили, че хората, които често консумират риба, морски дарове, зеленчуци и полезни мазнини, имат теломери с по-голяма дължина, а теломеразата при тях е значително по-активна.
Друго проучване на специалисти от Хонг Конг, проведено върху върху 2006 мъже и жени показва, че пиенето на 3 чаши зелен чай дневно или приемът на поне 450 mg екстракт от зелен чай дневно, също предпазва теломерите от преждевременно скъсяване.
Кое е най-ефективното хранително вещество за укрепване на теломерите и забавяне на скъсяването им? Освен начинът на живот и храненето, допълнителният прием на мощни антиоксиданти, също има огромни ползи за състоянието на теломерите. Специалистите по хранене и природна медицина днес са категорични, че Л-карнозинът е №1 антиоксидант за поддържане на теломерите, забавяне процесите на стареене и предотвратяване на дегенеративни мозъчни увреждания и сърдечно-съдови болести!
L-карнозин, наричан просто карнозин, е комбинация от две аминокиселини – аланин и хистидин. Човешкото тяло произвежда карнозин, който във високи концентрации се намира в скелетните мускули, лещата на окото, мозъка и нервната система. Карнозин е един от най-ефективните антиоксиданти за неутрализиране на свободните радикали, които увреждат клетките. Той противодейства и на другия виновник за ускореното стареене – гликацията, при която се наблюдава прекомерно образуване на т. нар. остатъчни продукти на напредналата гликация (AGEs). Ползите от карнозина са наистина уникални. Той предоставя изключителна защита за мозъка, основно що се отнася до профилактиката и терапията при болест на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания. Сочен е и като ключово хранително вещество за укрепване на сърдечно-съдовата система.

Още за Теломерите и как може да ги предпазите може да намерите тук 

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *