Суровият пчелен мед съдържа пробиотици с множество полезни свойства
Пчелният мед отдавна е известен с ползите си за човешкия организъм. Ново проучване затвърждава това и разкрива, че суровият пчелен мед дори притежава някои по-специални качества.
От предишни проучвания е известно, че пчелният мед стимулира имунната система благодарение на цветните нектари в него, които са богати на растителни полифеноли и други фито-съединения. Сега учените откриват и друга причина – специфична пробиотична бактерия разпространена сред пчелите.
Тази специална бактерия се нарича Lactobacillus kunkeei и е изучавана във връзка с производството на вино, тъй като е виновна за прекъсване на процеса ферментация. Бактерията едва наскоро се открива при пчелите и от университета в Хирошима дори я намират в цветния прашец и меда. Така консумирайки мед, ние консумираме и бактерията.
Когато клетка е изложена на бактерията се наблюдава реакция на имуноглобулин А, което означава, че имунните реакции на клетката са задействани. След това учените дават 1 000 милиграма от същите бактерии на 11 здрави възрастни в продължение на един месец. Откриват, че бактерията е повишила концентрацията на имуноглобулин А в слюнката.
Суровият пчелен мед съдържа пробиотици с множество полезни свойства-2
Бактериите използвани при експеримента са пастьоризирани (топлинно убити) и не се хранят, следователно не произвеждат отпадъчни продукти като киселини и антибиотични субстанции. Живите бактерии биха имали дори по-силен имуностимулиращ и защитен ефект. Освен, че стимулират имунната система на организма, веднъж развили колония, те не позволяват на други патогени да се развиват.
Суровият мед не се нагрява, нито филтрира, и лесно може да се разпознае по леко мътния си вид. Именно суровият мед съдържа същите бактерии, но живи. Съществуването на този пробиотик обяснява защо суровият мед е смятан не само за стимулиращ имунната система, но и за антибиотик. Пробиотиците отделят безброй естествени компоненти, които убиват други бактерии, заплашващи територията им. В допълнение медът събиран от растения с антисептични свойства допълнително засилва благоприятния му ефект.
Учените изследват и ролята, която тази бактерия играе при заболявания на пчелните колонии. При масови заболявания, един от опасните патогени за пчелите еMelissococcus plutonius. Това е причината за загиване на не една и две пчелни колонии. Учените обаче откриват, че пробиотичната бактерия успешно убива опасния патоген, чрез произвеждане на антибактериален пептид, и така защитава колонията.
Суровият пчелен мед съдържа пробиотици с множество полезни свойства-3
Пчелите събират мед за зимата когато няма цветя, от които да се хранят. Цветята изглежда предлагат много повече от полен и нектар – притежават и бактерията, необходима за запазване и съхранение на самия мед. Използването на пестициди и хербициди освен вредители убива и пробиотичните бактерии по растенията, което води до загиване на пчелни колонии. Изглежда стерилните и чисти продукти не винаги означават здраве.
Консумацията на суров мед, грижливо прибиран от пчеларите, не само стимулира имунната система. Също както и други пробиотици, бактериите в меда произвеждат продукти, които участват в регулирането на рН на чревния тракт.
Суровият пчелен мед също така е и най-добрият вариант за консумиране на сладко и поддържане на здравословни нива на кръвна захар. Бактериите се хранят с фруктоза (която в чистата си форма е отговорна за повишаване на кръвната захар) разграждайки я на други продукти. Проучвания показват, че когато консумираме плодове, приемаме фруктозата от тях заедно с фибри, които възпрепятстват бързото усвояване на захарта. Този процес допълнително се забавя от чревните пробиотици, които се хранят с фруктоза, и разбиват полизахаридните вериги в здравословни компоненти.
Изглежда суровият мед добавя необходимите пробиотиците за оптимално усвояване на фруктозата. Това е и липсващото звено, и до известна степен обяснява как хранителните добавки подобряват реакцията на тялото към фруктоза и глюкоза.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *