Тежестите във фитнеса могат да предизвикат хемороиди
Не само застоял живот, но и някои активни спортове носят риск от хемороиди, предупреждава д-р Емилия Брадистилова, гастроентеролог в ДКЦ „Александровска“, София
Хемороидите представляват връзки между артериални и венозни съдове (артериовенозни сплетения). Основният симптом на заболяването е кървенето, което може да се появи във всяка фаза на хемороидите.
Те могат да бъдат във вид на вътрешна подутина със синкав цвят. Тогава усещането е за дискомфорт, тежест в аналната област, сърбеж, понякога парене. Това е изключително изнервящо за пациента, тъй като продължава и през нощта.Външните хемороиди са по-скоро като дипли на кожата и те по-рядко кървят. Кървят обикновено хемороидите, които са от вътрешната част на аналния пръстен.
Що се отнася до стадиите – има хемороиди, които са само като разширени съдове(виждат се при преглед със съответната апаратура), има такива, които са оформеникато възелчета и във втория стадий могат да се покажат навън при изхождане и да се приберат сами. В третия стадий обаче, когато може да има по-масивно кървене, те не могат да се приберат, пациентът го прави. В четвъртия стадий вече е невъзможно и това, кожата наоколо се зачервява, сърбежът се засилва, дискомфортът е много голям.
Ако кървенето е сравнително обилно (не само капка или кървава следа), хората обикновено се стряскат и търсят лекарска помощ. Има обаче пациенти, които не се плашат дори от това и допускат да загубят много кръв, преди да отидат на преглед. Някои отлагат посещението при специалист поради голяма ангажираност. Други четат в интернет и сами си поставят „диагнозата“, без изобщо да се знае, каква епричината за кървенето.
При кървене в аналната област особено важно е да бъде изключено наличието на тумор (доброкачествен или злокачествен), тъй като хемороидите освен самостоятелно заболяване, могат да са функция и от други здравословни проблеми. Сърдечно-съдовите заболявания, увеличаването на порталното налягане, както и неопластичните процеси в дебелото черво могат да доведат до хемороиди. И когато дойде пациент с кървене и никой специалист не е установил, че става въпрос именно за хемороиди, задължително правим фиброколоноскопия. Ако има наследственост по отношение както на хемороиди, така и на неопластични процеси в дебелото черво, е необходимо на 3-5 години да се прави първична профилактика.
Появата на хемороиди обикновено е свързана с обездвижване и продължително седене. Точно по тази причина нашите деди са наричали хемороидите „файтонжийската болест“. Трябва да се знае обаче, че и прекаленото физическо натоварване (примерно на различни фитнес уреди) също може да предизвика поява на хемороиди. Спортове като мотоциклетизъм, колоездене, езда също провокират това страдание. Запекът е друга основна причина за поява на хемороиди, но той може да е предизвикан както от застоял живот, така и от други заболявания. Напрежението в малкия таз при бременните жени често води до появата на хемороиди. Алкохолът, пикантните храни, газираните напитки, никотинът имат способност да задълбочават неприятните симптоми на хемороидите. Когато става дума за наследственост в това заболяване, тя е свързана с намалена еластичност на съдовата стена.
В началните фази на заболяването могат да се приложат локални медикаменти, предимно кремове, гелове, в комбинация с други медикаменти за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Препаратът Прокто-из облекчава сърбежа и дискомфорта в аналната област. При болка, предизвикана от анална фисура, облекчението се усеща още с прилагането на пяната, която се използва за овлажняване на аналния пръстен и с последващото нанасяне на препарата. Най-важните съставки в Прокто-из са производни на глицеритинова киселина, която има противовъзпалителен ефект и алантоин, който има омекотяващо действие. Специалният апликатор позволява препаратът да се нанесе и във вътрешната част на аналната област. Прокто-из има и възстановяващ ефект. Тъй като продуктът е без противопоказания, това го прави изключително подходящ за бременни жени. Подчертавам специално, че прилагането на препарата НЕ трябва да се спира с настъпилото облекчение, а да продължи 1-2 месеца, за да има траен ефект. Цената му позволява това.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *