Упражненията наум могат да подобрят физическите ни способности
Всички сме чували истории за музиканти и спортисти, които поради травма временно са лишени от способността за физически тренировки, но продължават да „тренират“ мислено и това дава резултати. Можем ли наистина да развием физическо умение само с мислите си?
Учените търсят отговора на този въпрос вече повече от век. През 30-те успяват да демонстрират, че при представата за извършване на действие мозъкът изпраща сигнали към мускулите, слаби и недостатъчни за свиване на мускула, но може би напълно достатъчни за тренировка. Умствените тренировки също така могат да създадат модел в мозъка, който по-късно да се използва за определеното умение.
Спортни психолози извършват хиляди експерименти, сравняващи умствените и реалните тренировки за всякакви дейности – дартс, жонглиране и танцуване на степ. Като цяло, заключението е, че умствените тренировки имат ефект.
Проучване от 2012 година сравнява 32 аматьорски играчи на голф с 32 абсолютни новаци. След една и съща умствена тренировка и двете групи подобрили замаха си и изпратили топката със средно 12 cm по-близо до дупката.
Проучване от 2012 година сравнява 32 аматьорски играчи на голф с 32 абсолютни новаци. След една и съща умствена тренировка и двете групи подобрили замаха си и изпратили топката със средно 12 cm по-близо до дупката.
Упражненията наум могат да подобрят физическите ни способности2
Визуализацията предлага предимствата над реалното действие и може да се извършва навсякъде и по всяко време, дори и при контузия. Също така е безопасно и може да се извършва за по-продължителни периоди, тъй като не причинява физическа умора и травми.
„Имали сме олимпийски медалисти в лабораторията, визуализирайки в продължение на два часа. След това те се чувстват изтощени.“ – казва Таг Макинтайър, спортен психолог от университета в Ирландия.
Важно е да се отбележи, че умствените тренировки не са за всеки. Според Макинтайър те могат да имат негативен ефект върху начинаещите.
„Ако се опитвате да визуализирате уцелване на кош, и дори не знаете правилните захват и движение, то вероятно умствено ще заучите погрешно умение и способностите ви в играта като цяло ще пострадат.“ – казва Макинтайър.
 източник: http://fresh-science.com/imat-li-efekt-uprazhneniyata-naum/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *