Фибрите удължават живота и пазят от болести
Консумацията на богати на фибри плодове и хляб, може да е един от начините за удължаване на живота, без развитие на хронични заболявания, предполага ново австралийско проучване.

Изследователите са проследили около 1600 възрастни, на възраст от 49 или повече години, които не са с анамнеза за рак, инсулт или сърдечносъдови заболявания, в продължение на поне десетилетие.

Участниците е трябвало да отговорят и на анкета, свързана с техния прием на фибри и хранителните им навици.

В края на проучването, около 250 души са постигнали това, което учените наричат „успешно остаряване”, което означава, че те не са развили заболявания като рак или такива на сърцето.

Освен това, не са имали депресия, увреждания, когнитивни нарушения, диабет или други здравословни проблеми.

Хората, които са приемали най-много фибри, е 79% по-вероятно на остареят здравословно, отколкото участниците, консумират значително по-малко количество фибри, показва проучването.

„Фибрите могат да ограничат възпаленията в тялото, което е много важен фактор при много от тези заболявания. По този начин те имат защитно влияние върху организма и здравето, и предпазват от заболявания”, обяснява водещият автор на изследването Бамини Гопинат от Университета в Сидни, пред Reuters.

Други две проучвания също показват, че пълнозърнестите храни с високо съдържание на фибри, могат да намалят рисковете от развитие на сърдечносъдови заболявания и рак.

Изследователите са открили, че фибрите, консумирани чрез плодове, пълнозърнести хлябове и зърнени храни като овес, се свързват с добро здраве при остаряването.

Това предполага, че влиянието на фибрите върху стареенето и здравето, може да варира в зависимост от хранителните източници.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *