7 начина за подобряване на паметта на мозъка
Мозъкът, като един от най-важните и най-значителни органи в човешкото тяло, има нужда от специални грижи, за да изпълнява правилно своите функции. Да работи в пълния си капацитет не е даденост по природа, а зависи от усилията, които полагаме. Независимо от възрастта, ние трябва да се грижим за правилното функциониране на мозъка, защото добрата памет е резултат от положените усилия и грижите за този така важен орган в човешкото тяло.
Има моменти, в които човек изпитва силна нужда да подобри паметта и концентрацията си като например студент, който иска да се представи добре по време на сесия или възрастен човек, който смята, че с годините започва да губи добрата си памет. Какво да направим, за да подобрим паметта си? Съществуват ли лесни и приложими в ежедневието методи и упражнения, които всеки може да изпълнява? Тук ще разгледаме някои от тях.
  1. Раздвижвайте мозъка си редовно

play the pianoВсеки човек до достигане на своята зрялост е изградил милиони невронни пътеки, които помагат за по-бързото обработване на информация, за разрешаването на ежедневни проблеми и за изпълняване на задачи с минимални умствени усилия. По този начин ние не стимулираме мозъчните клетки да се развиват и да научават нови неща.
Също както мускулите, мозъкът има нужда от „движение“, за да бъде винаги в кондиция. Колкото повече тренираме мозъка си, толкова повече подобряваме паметта и концентрацията си. Разбира се, също както и при физическите упражнения, най-добрите упражнения за мозъка са тези, които те предизвикват да извършваш нови движения, т.е. тези, които развиват нови невронни пътеки.
Един от най-добрите начини да направите това е като се мотивирате да научите нещо ново. Важно е да излезете от зоната си на комфорт и да се заемете с нещо, което наистина е непознато за вас. Дали то е да пишете поезия, да научите нов език или да се научите да свирите на пиано. Непрекъснатото учене и придобиването на нови умения и знания е едно от най-добрите упражнения за мозъка.
  1. Спортувайте ежедневно

physical excercisesРедовните физически упражнения влияят положително на мозъчната дейност. Това е така, защото движението допринася за притока на кислород към мозъка, а също така предотвратява развитието на заболявания, които предизвикват загуба на паметта(алцхаймер, деменция), както и диабет, сърдечно-съдови заболявания или автоимунни заболявания. И може би най-важният положителен ефект от физическите упражненията върху мозъчната дейност е този, че играят ключова роля за невропластичността чрез стимулиране развитието на нови невронни връзки.
  1. Сънят помага за по-добра памет

studying
Пълноценният сън е от голямо значение както за подобряването на паметта и креативността, така и за способността да решаваме ежедневните си проблеми по-лесно и да развиваме умението си да мислим критично. Според проведено проучване сънят наистина е от най-съществено значение за укрепване на паметта, като това се случва по време на най-дълбоките фази на съня. За добрия и ползотворен сън е необходимо да си изградим график за сън, като си лягаме по едно и също време всяка вечер и ставаме по едно и също време всяка сутрин дори и по време на празници и почивни дни. Също така е препоръчително да избягваме употребата на кофеиносъдържащи напитки вечер, както и синята светлина, излъчвана от телевизорите и компютрите, поне един час преди сън.
  1. Ограничете стреса

stress
Както на всеки е ясно, стресът е враг №1 на мозъка. Хроничният стрес разрушава мозъчните клетки и уврежда хипокампуса(структура в мозъка, отговорна за образуването на нови спомени и за възстановяването на стари такива). Различни проучвания също доказват връзката между стреса и загубата на памет.
  1. Смейте се!

laughing babyВсички сме чували фразата „Смехът е най-доброто лекарство“. И това важи с пълна сила и за здравето на сивото вещество също толкова, колкото и за останалата част от тялото. Смехът доказано намалява стреса и активира множество региони в мозъка.
  1. Не правете няколко неща едновременноphoto-1457305237443-44c3d5a30b89

Днешният забързан начин на живот и ограниченото време, с което разполагаме, ни кара да желаем да сме по-продуктивни и да можем да правим няколко неща наведнъж. Но така нареченият „мултитаскинг“ по-скоро може да ни забави и да ни направи по-податливи на грешки и на загуба на памет. Изследванията показват, че човек се нуждае от около 8 секунди, за да запомни определена информация. Затова, за по-добра памет и концентрация, спрете да правите няколко неща едновременно.
  1. Давайте на мозъка подходящата храна

pumpkin seed & oilТака, както храната е необходимото гориво за тялото, тя е от съществено значение и за здравето на мозъка. Някои от следните храни, освен че подобряват мозъчната дейност, те също така намаляват риска от деменция:
Омега 3 мастните киселини оказват благотворен ефект върху здравето на мозъка. Най-добрият източник на Омега 3 са студеноводни риби като сьомга, риба тон, пастърва, скумрия, сардина и херинга, както и орехи, ленено семе, тиква и тиквени семки, броколи, спанак и бъбрек.
Плодовете и зеленчуците, богати на антиоксиданти, предпазват мозъчните клетки от увреждане.
Зеленият чай е богат на полифеноли – мощни антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, способни да разрушават мозъчни клетки. Доказано е, че редовната консумация на зелен чай подобрява паметта и забавя стареенето на мозъка.
Червеното вино е добър източник на ресвератрол – чудодейният антиоксидант, който се съдържа в люспите на гроздето. Това вещество засилва потока на кръв към мозъка и ограничава риска от болест на Алцхаймер. Разбира се, количеството също е от значение. Всеки е наясно, че с алкохола не бива да се прекалява. Специалистите съветват, че препоръчителното количество за жени е една чаша, а за мъже – максимум две чаши от рубинената течност на ден.
Човешкият мозък има невероятната способност да се променя, независимо от възрастта. С правилна стимулация, мозъкът е способен да образува нови невронни пътеки и да подобри съществуващи връзки.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *