Анорексията може да е резултат от бактериална инфекция
Сравнение с всички ментални заболявания, анорексията е с най-висока смъртност. Изненадващо е колко малко знаем за причините и как да я третираме. Учените обаче смятат, че това е може би защото сме търсили на погрешното място. Според изследване, направено в Англия, анорексията може би се причинява от бактериална инфекция, а не е чисто психологическо състояние. Хроничната умора и синдрома на раздразнените черва също могат да са резултат на инфекции.
Ако тази хипотеза се потвърди, това ще доведе до нови методи на лечение на тези заболявания. Учените все още не могат да посочат първоначалната бактериална причина, но идеята е, че имунната система на пациента създава антитела за борба с бактериална инфекция, които след това се объркват и започват да атакуват нервната.
Автоимунната атака може да обясни симптомите на хора с трите заболявания – анорексия, хронична умора и синдром на раздразнените черва. Също така обяснява огромния дисбаланс между заболели мъже и жени, като е известно, че жените са по-склонни към автоимунни състояния. Съотношението жени мъже е 1 към 10.
Бактериалната хипотеза обяснява и специфични симптоми на анорексия, много от които асоциираме с влиянието на манекени и модната индустрия.
Авто антитела влияят на лимбичната система на мозъка и могат да предизвикат екстремни емоции като отвращение и страх. Тези емоции в мозъка на момичетата се свързват с културното определение за добре изглеждащо тяло, откъдето с малка стъпка отвращението и страха се пренасочват към храната и затлъстяването, които модната индустрия демонизира.
Ако анорексията наистина има бактериален произход, това означава, че може да бъде и заразна. Но според учените социалните фактори играят роля за това кой ще се разболее и кой не.
Предстоят допълнителни експерименти в лаборатория върху животински модели, като учените се надяват до края на годината да разполагат с конкретен отговор.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *