Ароматен дар от природата

                   Ароматен  дар от природата

 
               Брилянтните цветове на благоуханните цветя, тонизират въздуха от извисяващите се дървета! Растенията в дома, насадени в саксии, пречистват въздуха в затворените помещения! Това са само някои примери за множеството ползи които ни предлага природата. Но това не е всичко, растенията не само предоставят красота и свеж въздух, те са безкрайно необходими за нашето съществуване. Без тях, ние ще загинем, те ни осигуряват жива  храна и кислород за дишане.
   Живота на хората винаги е бил в тясна  връзка с природата. За да оцелее в древни времена, човек е трябвало да разбере, колко важно е  да има обширни познания за живота на растенията и животните. От самата зора на човечеството, нашите предци са били зависими от флората и фауната, тъй като задълбоченото познаване на техните особености им давало възможност да си осигурят храна, дрехи, подслон, да ги използват за получаването на лекарства. Наблюдавайки животните хората са се учили от тях: например болните овце ядат бял равнец, за да облекчат страданията си при настинка. Инстинктът на животните да извличат максимални ползи от растенията е един от най-интересните аспекти на природата. През 1975г. археолозите открили доказателства, които показват, че Неандерталците още преди 60 000 години са използвали рецепти за приготвяне на храна и лекарства от растения.
  В древни скелетни останки е открит цветен прашец от осем вида  лечебни растения, седем от които все още се отглеждат и използват и днес. Египетски папируси, написани около 1500 г. пр. Хр., съдържат над 870 предписания  за използване на лечебни растения.
 Населението на съвременния свят е концентрирано в големите градове. Тенденцията е то непрекъснато да се увеличава.Тази акселерираща урбанизация, както и  условията на перманентен стрес в службата и дома, намаляват възможността на съвременния човек да общува с майката Природа. Това създава условия за появата на заболявания, причинени от замърсявания, липса на кислород, токсични храни и други фактори подсилващи нивото на стрес. Тези заболявания на цивилизацията се увеличават с всяка измината година. Много хора, живеещи в затворени помещения се обръщат към даровете на природата: билките и етеричните масла, за да променят вредните последици от градския живот.
 Етерични масла се извличат от различни видове растения и техните отделни части: храсти, дървета, цветя, семена, корени, листа. Тези есенциални масла съдържат основните жизнени сили на растенията. Те представляват една своеобразна имунна система на растението: гарантират неговото правилно развитие, привличат насекомите които го опрашват и по този начин се извършва репродукцията на вида, защитават го от вредни микроорганизми. Някои ароматерапевти определят тези растителни извлеци като душата на растението, неговата енергийна еманация. Сами по себе си или когато се смесят, те ни предлагат най-прекрасното, чисто и ароматно преживяване.
Комбинирайки ги по правилния начин, ние създаваме най-забавните и ефективни продукти, осигуряващи ни приятно изживяване и здраве.Тези есенции могат да се използват за масаж, грижа за косата и кожата, и като дезодоранти- за да сме свежи през целия ден. Посредством тази Божествена натурална химия, можем да си създадем присъствието на аромата на цветна Райска градина, или на уюта присъщ на горското благоухание, а можем да си създадем и аромата и комфорта на нашия дом. Етеричните масла ни дават възможност също така да увеличим ефекта и удоволствието от ваната, душа, джакузито, сауната или парната баня. В допълнение, можете да поглезите вас и вашите близки с естествени ароматизирани свещи, био- ароматизатори за килери, коли, шкафове, да ароматизирате прането си, килимите, да си направите потпури за вашия гардероб или ракла.
 Тези които използват ароматните масла редовно в ежедневието си изпитват  висока почит и уважение към техните безгранични възможности, качества и начини на приложение. Рецептите в тази книга, които са плод на 20 годишен опит от работата ми с етерични масла ще ви дадат възможност да прилагате в дома си тези невероятни аромати, не само за физическо здраве и комфорт, но и да създадете емоционален и духовен баланс. Въпреки че тези масла не могат напълно да заменят  взаимодействието с природата, може да извлечете огромни ползи от тяхното използване. Те могат да ви освободят от отровите на градския живот. Ако разбира се ви се налага лечение, и имате желание да го направите с помощта на Ароматерапията, горещо ви препоръчвам да не го правите сами или с помощта на тази книга.
Предложените рецепти имат за цел да ви подобрят качеството на живот. Ако обаче се налага използването на етеричните масла за лечение, е необходимо да се консултирате с квалифициран ароматерапевт, който да изготви индивидуална лечебна програма. Етеричните масла принципно са безопасни, но само ако се прилагат по правилата на изкуството. За да се получи максимален лечебен резултат при тяхното приложение, то процеса трябва да се следи и прилага от компетентно лице, желателно с богат опит в областта.
Автор: Николай Христов

Школа по масаж “Св. Никола”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *