АРОМАТИ И СЪН

Чрез използването на електроенцефалограф за наблюдение на мозъчната дейност става възможно действително да се види какво се случва, когато човек поема аромат. Извършени са наблюдения върху състоянието на умствената дейност, когато човек вдишва уханието на мента, розмарин и босилек. При това не само се излъчват повече бета лъчения, характерни за състояние на умствена активност, но и човекът изпълнява по-лесно възложените му задачи от тези, които не усещат тези миризми.

Други благоухания  предизвикват повече алфа, тета и делта вълни. Тези излъчвания показват по- спокойно и съзерцателно състояние на мозъка. Освен това изследователите установили, че човек усеща миризми и по време на сън. Когато се използват правилно, те могат да имат седативен ефект върху човек. Така енцефалографските изследвания на здрави хора и хора, склонни към психоза, показват, че миризмите на роза и жасмин влияят върху централната нервна система, като  подобряват съня. В народната медицина за тази цел са използвани възглавници с шишарки от хмел, лавандула или маточина.

Проникващата способност на ароматите през кожата е просто невероятна. Достатъчно е да се обръсне малък участък от главата на морско свинче и да се намаже с лавандулово масло,  след половин час бъбреците му отделят урина  ухаеща  на лавандула.

Можете да проведете подобен експеримент върху себе си, но за това изобщо не е необходимо да бръснете косата си на главата. По- добре е да вземете чесън и да разтриете краката си с него. След известно време със сигурност ще почувствате миризмата на чесън в устата си. Това е така, защото при външно приложение ароматните масла, поради малкия размер на молекулите си и някои други свойства, характерни за ефирните структури, проникват дълбоко в човешките тъкани и органи, навлизат в кръвния и лимфния поток. Именно на това свойство се основава терапевтичният ефект на масажа на краката с чесън при настинки и грип.

Различните масла проникват в тялото през кожата с различна скорост. Евкалиптът ще “премине” през кожата за 20-40 минути; анасон, бергамот, лимон – 40-60 минути; лавандула и здравец – 60-80 минути; кориандър или мента – 100-120 минути.

Н.Х.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *