АУРИКУЛОТЕРАПИЯ - ТЕРАПИЯ ЧРЕЗ УХОТО
По ушната раковина се намират близо 150 точки, всяка от които представлява определена част от нашето тяло. Механичното им стимулиране позволява да се подобри не само физическото, но и психическото състояние на човека. Тази техника на лечение е известна като аурикулотерапия – терапия чрез ухото.
Елементарни форми на аурикулотерапия – терапия чрез ухото, които вероятно са възникнали по време на каменната ера са оцелели в много части на света чак до наши дни. Методът е използван още в древен Египет, Рим, Гърция, древна Персия и Арабския свят.
Аурикулотерапията като форма на алтернативната медицина е описана за първи път от френския лекар Пол Ножие през 1950 година. В последствие методът е доразработен в Китай, но дори и там Пол Ножие е известен като “бащата на аурикулотерапията”.
Принципът на тази терапия се състои в стимулирането на точки от ушната мида, отговарящи на различни нервни центрове и на лимбичната нервна система, която е свързана с емоциите, настроението, запаметяването и инстинктите за самосъхранение.
Разновидност на терапията чрез ухото са:
акупресура чрез масаж,
лазерна стимулация,
прилагане на електричество,
различни видове игли,
магнитни топчета,
поставяне на семена.
Използваните в аурикулотерапията игли се различават от тези, използвани при акупунктурата, макар методите много да си приличат.
Механизъм на действие на аурикулотерапия – терапия чрез ухото
Специализираният лекар първо търси наличието на дисбаланс между отделните точки, който след това коригира с поставянето на тънки стерилни игли. Те остават по точките за определено време и падат сами, когато потенциалът на точката е възстановен.
Преди да бъдат поставени иглите пациентът разказва за симптомите, споделя усещанията и тревогите си.
В момента на убождането обаче той може да каже нещо, което говори на лекаря за генезиса на проблема – трудни отношения с родителите, садомазохистични тенденции и т.н.
Най-изненадан от това е самият пациент, който обикновено никога преди това не е разговарял за толкова интимни неща. Това е знак, че терапията действа.
Самият сеанс позволява да се изяснят причините за определено неразположение и да се преодолеят психическите последици от него. Но всичко зависи от силата, с която се проявяват симптомите и от личната човешка история.
Процедурата е почти безболезнена, дори много пациенти се отпускат и заспиват. Продължителността варира от десетина минути до един час или поставяне на иглите до тяхното самостоятелно падане (залепени със специални медицински лепенки).
Кратността и общият брой на сеансите зависят от заболяването и отговора на пациента.
Карта за аурикулотерапия – терапия чрез ухото
Точките на ухото се намират с помощта на соматотопична карта, в която всяка част от ушната мида съответства с част от тялото.
Най-популярната соматотопична карта е картата наречена “обърнат плод” или още “човек в ухото” – образ, при който точките за органите в човешкото тяло отговарят на насложен образ на бебе обърнато с главата надолу. Така например, точката отговаряща за коляното съответства точно с разположението на коляното на образа на фетуса върху ушната мида.
Реално съществуват най-малко още четири други такива карти, които се използват за локализиране на точките.
Важно е да се отбележи, че точното установяване разположението на конкретните точки, както и намирането на търсената точка е от съществено значение за ефективността на процедурите и справяне с проблема.
Приложение на аурикулотерапия – терапия чрез ухото
Поддръжниците твърдят, че аурикулотерапията може и трябва да се използва за поддържане на здравето и насърчаване на възстановяването от почти всяко състояние.
Ползването на терапия чрез ухото, базирано на традицията или теория включват:
пристрастяване,
надбъбречни заболявания,
обезболяване,
високо кръвно налягане,
релаксация,
стрес,
мускулно-скелетни смущения,
отоци.
В последните години благодарение на модерните клинични и фундаментални изследвания се потвърждава ефикасността на акупунктурата на ухото, най-вече в лечението на:
болка (както остра, така и хронична),
тревожни разстройства,
стрес.
Докато лечението на синдрома на раздразнените черва, затлъстяване, прекратяване на тютюнопушенето, спиране на алкохола и приема на други видове упойващи вещества, все още очаква окончателно потвърждение – данните за ефективността на терапията чрез ухото в тези направления се получават от мнението и състоянието на доволните пациенти.
Аурикулотерапия – терапия за справяне с болката
Оказва се, че методът е много ефективен за справяне с болката от различно естество, включително:
при възпаление,
главоболие,
мигрена,
ишиас,
мускулни травми,
болка в ставите,
хронична болка.
Някои болници предлагат аурикулотерапия за следоперативно лечение на болката.
Аурикулотерапия – терапия за лечение на зависимости
Аурикулотерапията се използва в много детокс-центрове за лечение на различни зависимости – от алкохол и наркотици. Помага за справяне със симптомите на абстиненция.
Прилага се за спиране на тютюнопушенето. Техниката е доказала своята ефекасност, като е помогнала за по-лесното и по-бързото отказване от никотина.
Ефект се постига и при булимия, при което пациентите получават значително облекчение на състоянието си и най-вече за справяне с неконтролируемото хранене. Вследствие на това се постига и намаляване на телесното тегло.
Аурикулотерапия – терапия чрез ухото помага при депресия
Човешкото ухо е пулт за управление на организма. Чрез стимулирането на определени точки разположени по ушната мида, могат да бъдат преодолени:
безпокойство,
тъга,
дори сериозна депресия.
Днес все повече пациенти страдащи от безсъние, раздразнителност и безпричинен плач, т.е. от първите признаци на депресията, могат да постигнат облекчение с този метод на лечение.
Терапията чрез ухото прави излишни антидепресантите. По този начин е възможно те да бъдат избегнати или да стане по-леко тяхното спиране.
Противопоказания за провеждането на аурикулотерапия – терапия чрез ухото
Този вид терапия не се препоръчва единствено на бременни жени и дори строго се забранява, поради риск от спонтанен аборт.
Странични ефекти при аурикулотерапия – терапия чрез ухото
На практика странични ефекти при терапията чрез ухото не се наблюдават.
Някои пациенти може да почувстват лека замаяност по време на лечението, но тя много бързо отшумява.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *