Бактериите – нашите добри приятели
Всички сме слушали, чели и гледали ужасяващи истории за хора с трагични бактериални инфекции, които ги обезобразявали или направо изяждали лицата им, превръщайки ги в чудовища. Хората с такива драматични наранявания дори се налага да носят маски, да преминават през специални пластични операции, а животът им се превръща в кошмар.

Сигурен съм, че дори има и такава фобия – от бактерии. Само че нека да не търсим точно сега повече информация за тези страхове, защото, ако не сте от нищожния процент хора на планетата с истински такива, то значи просто параноичното чувство ви е малко в повече.

В „белите държави“, включително донякъде и в нашата, във всяка нормална тоалетна има антибактериален сапун (поне така пише на него). А доста често в дома ви ще намерите антибактериални гелове за ръце, хигиенни (интимни) салфетки, спрейове, лосиони, миещи средства, които според уверенията на търговците убиват 99,9% от бактериите и микробите.
Разбира се, в това да искате да сте чисти и здрави няма нищо лошо! Но нека отново повторим – не се заблуждавайте, че сте се отървали от микроорганизмите по вашето тяло. Напротив – дори трябва да се радвате, че са там, и след малко ще разберете защо.
Човекът е покрит с милиарди полезни бактерии
Ако попитате някой „хигиенен“ маниак защо непрекъснато се мие, дезинфекцира и чисти, най-вероятно той ще ви отговори: „Защото не искам бактериите да лазят по кожата ми!“
Комичното е обаче, че колкото и да се търкате, миете дезинфекцирате, то само във въздуха, който дишате около вас, буквално летят милиарди бактерии. Голяма част от които дори все още не са класифицирани от науката, камо ли да бъдат добре познавани. А още по-интересното е, че никой не знае на какво биха били способни бактериите от един или друг непознат тип. Но добрата новина е, че по всяка вероятност повечето са напълно „съвместими“ с човека.
Група микробиолози от MIT преди години също си задавали тези въпроси, като един по-смел сред тях решил дори да опита да използва бактериите, за да почиства тялото си. Идеята му дошла, след като наблюдавал как конете старателно помирисвали различни боклуци и органични остатъци. Микробиологът смятал, че е възможно конете с тяхното силно обоняние да усещат мириса на бактерии, хранещи се с амоняк (веществото, основна част на потта).
Изследователят отгледал бактериална култура, която нарича А0+. След като бил убеден в това, което прави, той нанесъл бактериалната култура върху собственото си тяло и започнал да живее и да се поти интензивно. Тестът продължил с години, като през това време той само леко обливал тялото си с вода през няколко дни. Без сапуни и други препарати.
И бактериите свършили работата си. Те разграждали голяма част от амонячните съединения и буквално се хранели с потта му, така че въпреки че за много дълъг период време той не взимал пълноценен душ, кожата му не воняла на пот. На всичко отгоре тя станала по-мека, възвърнала естествения си цвят, а пъпки изобщо вече не се появявали.
Не съм сигурен доколко тези експерименти са потвърдени, приети като безопасни и научнообосновани. И дали големите компании имат интерес да позволят ползването на такива „продукти“. Но само си помислете колко време и пари хаби всеки от нас за сапуни, шампоани, парфюми? А ако можем просто да намажем тялото си с такива специални микроорганизми, които да ни предпазват от миризмите?
Нека да сме честни, човекът е мръсно същество!
Ако не сте се замисляли – помислете. Всъщност хората са отвратително мръсни, каквото и да правят. Всеки от нас редовно си духа носа (културно или не), чопли го, от тялото ни се изливат някакви количества кал (знаете откъде). Кожата ви се лющи, пърхотът от косата ви лети из въздуха. И тези процеси се извършват денонощно – да продължавам ли?
Много от големите компании са забогатели именно заради това. Например един огромен и печеливш бизнес е този, който произвежда… клечките за уши! Както и мокрите кърпички, тоалетната хартия, а за сапуни и козметика да не говорим.
Върху кожата на всеки нормален човек непрекъснато се появяват пъпки, на краищата на пръстите на ръцете и краката ви постоянно расте мъртва плът (ноктите ви), която трябва да режете. Е, разбира се, вие можете да ги полирате и лакирате, за да са по-красиви, но това все пак си е излишък от човешкото тяло.
И всички тези процеси просто нямат край. Както мръсотията под ноктите ви няма просто как да изчезне (освен ако не си отрежете пръстите), както потта по ризата ви винаги ще я има, колкото и да се опитвате да я преборите. Ако осъзнавате всички тези факти и все още се страхувате от бактериите, то положението започва да става все по-странно.
Бактериите около нас са много повече, отколкото можете да си представите
Общата биомаса на бактериалното царство на планетата Земя е… повече от биомасата на растенията и животните, взети заедно! Можете ли да повярвате? А ние се стараем да си ги измием от ръцете. Отиваме под душа, търкаме се с химически препарати, ръцете мажем с гелове, а в много случаи именно отстраняването на тези бактерии води до разрушаването на почистената повърхност на кожата. Запомнете – от тази повърхност не е добре да се отстраняват абсолютно всички бактерии. Да, тези, носещи опасните зарази, никой не иска да приема като гости, но стопроцентовото премахване на микроорганизмите е не само невъзможно, но и опасно!
В един грам нормална почва се съдържат обикновено около 50 милиона бактерии! Да повторим – говорим само за ЕДИН грам пръст! Дори да сте спортен човек и да тренирате, да не сте дебел и тежък, вие тежите например около 40 до 100 кг, нали? Ами превърнете килограмите в грамове и след това изчислете колко бактерии се намират във всеки момент във вашето тяло, дори да са наполовина по-малко от тези в пръстта?
Микроорганизмите всъщност са и най-древните организми на планетата. Никой не знае с точност от колко време са те на Земята, защото откриването на фосили от бактерии е почти невъзможна задача. Но като най-древните обитатели на планетата (на възраст около 3-4 милиарда години)само си представете дали те не са еволюирали, променили и адаптирали към собствената си планета? Точно така, те са дотолкова свикнали с нас и всичко около нас, че просто няма какво да направим, за да се избавим от компанията им. Планетата Земя им принадлежи, а ние сме техни гости.
Методите ни за очистване от бактерии са ужасни
Да, точно така. Опитите ни да се отървем от микроскопичните организми не само че са неефективни, но са дори понякога странни. Довели са дотам, че по света работят огромни екипи от учени, чиято дейност е… да насапунисат някое нещастно опитно животно, а след това да проверяват дали то ще… оживее. И отбелязват в дневниците си резултати от сорта на „Опитният образец оцеля за цели 2 часа, макар че сапунът изми от тялото му не само мръсотията, но и свали цялата му кожа в мивката“.
След това същите тези изследователи променят някоя от „лошите“ съставки на козметичния продукт, намаляват неговата активност и напасват възможностите му дотолкова, че да могат накрая да показват резултатите от най-новото миещо средство, което… не УБИВА онзи, който го употребява.
Почти всички съвременни шампоани съдържат лаурилсулфат – органично химично съединение с много приложения. Това е очистващо средство (натриева сол), която унищожава почти всякакви бактерии. На всичко отгоре допринася за по-бързото съхнене на космите на косата и тялото. Не ми се търси информация за вредите от използването на подобни химически съединения, но повярвайте – те са много! И защо, ако е възможно и има природни, натурални продукти, които също могат да мият ефективно телата ни, предпазвайки ни от миризми, не се опитваме да използваме тях? Задавали ли сте си този въпрос? Или ако не, само се замислете колко хиляди опитни животни бихме могли да спасим от унищожение?
Природата е пожелала всички ние да бъдем покрити изцяло с бактерии
Няма за какво да й се сърдите. Просто това е нормалният естествен процес. И когато ние се опитваме да го прекъснем, да се преборим с него, често ефектът е обратен. Ето защо.
Алергиите – това е един от здравните бичове на съвременното общество. Характерна черта на западната култура. Почти всяко наше дете страда от някаква форма на алергии, като това е процес, започнал не толкова отдавна – успоредно с „химическата революция“ на съвременния свят. Днес при децата се появяват дори алергии от орехи – нещо, което никой не може да обясни.
Много учени смятат, че главоломното повишение на случаите на алергии в наши дни е свързано с увеличението на броя цезарови сечения – метод за раждане. Тези операции се считат за по-стерилни спрямо стандартното раждане, „препоръчано“ от Майката природа. Този факт може и да ви звучи безумно, но ще започне да придобива повече смисъл, когато чуете научните доводи.
Когато раждащото се бебе не преминава през женското влагалище, то не получава от майката множеството съдържащи се там вагинални бактерии. Излизайки през коремната област, то е лишено от тях, стерилно, чистичко.
Или нещо подобно на производството на един нов автомобил в завод – всички те при излизането си от поточната линия са добре смазани с машинно масло, подготвени за приключения. Ами ако автомобилите излизаха стерилни, сухи и неподготвени?
Нещо такова се получава и при раждането. Майката осигурява на детето си съвършено безплатно всичките му необходими микроорганизми, които играят важна роля в по-нататъшното му развитие. И колкото повече предпазваме децата си от „замърсяванията“ дори на калните детски площадки – толкова повече те са болнави, нестабилни и… алергични.
Бифидобактериите (чревна флора) също са много полезни за храносмилателната система на бебетата. Те създават цели линии на отбрана от възпаления и инфекции на организма. Те могат да свършат тази работа с помощта на майчиното мляко, което се явява стопроцентов природен пробиотик. В наши дни всякакви хранителни продукти се надпреварват да рекламират колко много такива полезни бактерии съдържат. А в същото време забравяме, че вашата майка по природа е имала за задача да ви снабди с тях. Но вие сте й попречили по много различни начини.
Някои от тези бактерии са започнали своето развитие още в дебелото черво на вашата майка, след това постепенно са достигнали до кърмата, после във вашата уста и накрая – във вашите черва. Така че единствената майка на всички нас – Природата, е пожелала тези бактерии да се намират точно там. И това са правилните, нужните ви бактерии. В крайна сметка Природата не е толкова отвратително нещо, нали?
Бактериите могат да ни променят коренно
Ако вашата чревна флора по някаква причина излезе от равновесие, това може да се окаже смъртна опасност за организма. Всички хора се страхуват от живеещите в червата бактериални организми във вид на пръчици (да не споменавам точни имена, като Ешерихия или други). Защото в представите им размножаването на тези бактерии вътре в организма прилича на пиянско сборище, чийто резултат (подобно на препиване с алкохол) е… повръщане, диария и други неприятни инциденти.
Само че, ако не подхранвате непрекъснато вашето тяло с големи количества замърсено месо, тя си живее вътре, без да ви пречи, а, напротив – помага ви. Във всеки от нас си има известно количество бактерии от типа на Ешерихия коли. Но нейното безконтролно развитие се причинява отново често заради факта, че сме нарушили чревния баланс с някое ненужно химическо, антисептично средство или просто водим доста нездравословен начин на живот.
И все пак наистина съществуват и по-страшни пръчковидни бактерии, като например някои от род Клостридиум (Clostridium Difficile). Ако вашият лекар не се справи навреме с тези неприятели, те много бързо се разпространяват из храносмилателната система, превземат я напълно и лесно могат да ви убият, като смъртта хич не е от приятните.
Въпреки такива страшни факти отново не трябва да се боите от тях. Ако спазвате природосъобразен начин на живот, дори само възможностите на организма ви са достатъчни, за да се справят с всякакви натрапници. А дори и да не можете, то медицината знае как да ги отстрани в краен случай.
Понякога, за да се възвърне чревната микрофлора към нормално състояние, лекарите…умишлено въвеждат фекалии в храносмилателната ви система! Процесът звучи доста гнусничко, но е точно такъв – фекалии, взети от здрав човек, се внасят в червата на болния. След което природата надделява и в болния организъм постепенно чревният метаболизъм се възстановява. А болните хора оздравяват лесно и бързо. Интересно, нали?
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *