Болест на Бехтерев
Симптоми
Основните прояви на болестта на Бехтерев са болките и постепенното ограничаване подвижността на гръбначния стълб.
Ранните признаци на болестта на Бехтерев могат да включват лека болка и скованост в областта на кръста, особено сутрин или след периоди на ограничена физическа активност. Тези прояви често се развиват постепенно, поради което могат да не бъдат забелязани отначало. В хода на болестта оплакванията могат да се влошават, да се подобряват или да изчезват напълно през различни интервали от време.
Най-често се засягат следните области:
 • ставите, свързващи кръстната кост и таза – т.н. сакро-илиачни стави;
 • прешлените – особено в долната част на гръбначния стълб;
 • местата, където сухожилия и връзки се прикрепват към кости, особено в областта на гръбнака, както и често в мястото на прикрепване на Ахилесовото сухожилие  към петата;
 • мястото на свързване на гръдната кост с ребрата.
Кога трябва да се потърси консултация с лекар
При наличие на хронична болка и скованост в долната част на гърба и седалището, ако възниква болка при дълбоко поемане на въздух. Трябва незабавно да се потърси помощ, ако възникне болка в очите, свръхчувствителност на светлина или замъглено виждане.
Причини за болестта
Все още не е установена специфична причина за болестта на Бехтерев, но е установено участието на генетични фактори. Хората, които са носители на гена, наречен HLA-B27, имат значително по-висок риск от развитие на болестта.
С напредване на заболяването и поддържане на възпалението се образува нова кост като отговор на организма на възпалението. Тази новообразувана кост постепенно изпълва пространството между прешлените и в крайна сметка води до образуване на костни мостове и срастване на прешлени. В крайния стадий на болестта гръбначният стълб става неподвижен и прилича на бамбукова пръчка. Анкилозата може да доведе също и до ограничаване подвижността на гръдния кош, което намалява капацитета на белите дробове при дишане.
Рискови фактoри
 • пол – при мъжете има много по-голям риск да се развие анкилозиращ спондилит, отколкото при жените;
 • възраст – началото обикновено е в късно юношество и млада възраст;
 • наследственост – повечето хора с анкилозиращ спондилит са носители на HLA-B27 гена.
Усложнения
Болестта на Бехтерев няма строго определено протичане. Тежестта на симптомите и развитието на усложнения може значително да варира при различните пациенти. Усложненията могат да включват:
 • възпаление на очите (увеит) – увеитът е едно от най-честите усложнения на анкилозиращия спондилит и може да се изяви с остра болка в окото, чувствителност на светлина и замъглено зрение;
 • компресионни фрактури – при някои пациенти в ранните стадии на заболяването настъпва изтъняване на костите. Изтънелите прешлени могат да се чупят и това допълнително увеличава тежестта на гръбначното изкривяване. В някои случаи фрактурите на прешлени могат да увредят гръбначния мозък и нервите, които минават през гръбначния канал.
 • затруднение в дишането: ако болестта на Бехтерев засегне гръдния кош, анкилозата на ребрата възпрепятства тяхното движение при дишане, като особено затруднява вдишването;
 • сърдечни проблеми: анкилозиращият спондилит може да причини възпаление на аортата, която е най-големият кръвоносен съд в тялото. Възпалената аорта може се уголеми до степен, в която нарушава нормалната форма на аортната клапа на сърцето и нарушава нейната функция.
Консултация с лекар
Първо може да споделите оплакванията с Вашия личен лекар. Той може да ви насочи към специалист – ревматолог.
Какво можете да направите предварително
Преди срещата с лекаря, можете да подготвите (запишете) отговор на следните въпроси:
 • кога са започнали оплакванията;
 • постоянни ли са или периодични;
 • колко тежки са оплакванията;
 • влошават ли се сутрин или след продължителен период на обездвижване;
 • от какво (ако има такава причина) се провокират или подобряват симптомите;
 • приемали ли сте лекарства за облекчаване на болката, кое е помогнало най-много.
Какво можете да очаквате от Вашия лекар
По време на прегледа Вашият лекар може да поиска от Вас да се наведете в различни посоки. Той може също така да измери обиколката на гръдния кош – след пълно издишване и след дълбоко вдишване, за да измери разликата.
Лекарят може също така да се опита да предизвика или възпроизведе болката, като притиска специфични места в областта на таза или като постави краката в определена позиция. Може също така да поиска да застанете в изправена позиция, с пети и тил до стената.
Диагноза и изследвания
Диагнозата анкилозиращ спондилит може да бъде забавена, ако симптомите са леки или се отдават на други, по-чести причини за болка в гръбнака като дискова херния и др.
За разграничаване на възпалителната болка на гръбнака, от други причини за хронична болка, са описани следните признаци:
 • “болка в гръбнака, започваща на възраст преди 40 или 45 години” – тъй като заболяването обикновено започва през третата или четвъртата декада от живота и по изключение началото е след 45 години;
 • “хронична болка в гръбнака, продължаваща повече от 3 месеца”, тъй като острата болка, свързана с не-възпалителни причини, обикновено е с остро начало и често отзвучава спонтанно;
 • “постепенно начало” – за разлика от механично предизвиканата болка, например при дискова херния, която обикновено е с остро начало;
 • “сутрешна скованост” обикновено повече от 30 минути;
 • “подобрение при раздвижване/физическо упражнение, но не и при покой”
 • сутрешната скованост и подобрението при раздвижване са симптоми, показващи мускулоскелетно възпаление, и са характерни също и за други възпалителни ревматични заболявания като ревматоиден артрит, но са с различна локализация;
 • “нощна болка, подобряваща се при ставане” –  повявява се през втората половина на нощта и рано сутрин, в резултат на влошаване на симптомите от обездвижването;
 • “алтернираща болка в седалищната област” – местеща от едната страна на другата, показва активно възпаление на сакроилиачните стави.
Изобразяващи изследвания
 • Рентгенография – позволява да се установят промени в ставите и костите, въпреки че характерните промени при анкилозиращ спондилит обикновено не са видими в ранната фаза на заболяването;
 • компютърна томография – комбинира рентгенови образи от много различни ъгли в единен разрез на вътрешните структури. Компютърната томография осигурява повече детайли, но и повече лъчево натоварване в сравнение с обикновената рентгенография;
 • ядрено-магнитен резонанс – чрез използване на радио вълни и силно магнитно поле, ЯМР изследването визуализира по-добре меките тъкани като хрущял;
 • лабораторни изследвания – няма специфични лабораторни изследвания, които да идентифицират анкилозиращия спондилит. Чрез определени кръвни изследвания може да установят признаци на възпаление, но възпалението може да бъде причинено и от множество други здравни проблеми. Кръвта може да бъде изследвана за HLA-B27 гена, но повечето хора, които имат този ген, нямат анкилозиращ спондилит.
Лечение и лекарства
Целта на лечението е да се облекчат болката и сковаността, да се предотврати или забави настъпването на гръбначни деформации и на усложнения. Лечението на анкилозиращия спондилит е най-успешно преди заболяването да предизвика необратими промени.
Лекарства
Обикновено се започва с лекарство от групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства. Те се прилагат често за лечение на анкилозиращ спондилит. Могат да облекчат възпалението, болката и сковаността, но могат също да причинят гастроинтестинално кървене.
Ако нестероидните противовъзпалителни лекарства не помогнат, може да прецени лечение с блокери на т.н. туморнекротизиращ фактор алфа ((TNF). TNF е клетъчен протеин, който действа като агент на възпалението при ревматоидния артрит. TNF-блокерите са насочени към този протен за намаляване на болката, сковаността и повливяне на болезнените и оточни стави. Прилагат се чрез инжектиране под кожата или венозно.
Физикална терапия
Физиотерапията може осигури значителни ползи – от облекчаване на болката до подобряване на физическата сила и подвижността. Лекуващият лекар може да препоръча среща с физиотерапевт, който да предложи специфични упражнения според индивидуалните нужди.
Упражненията за разтягане и изпъване могат да спомогнат за запазване на подвижността на ставите и запазване на позата. В допълнение, специални дихателни упражнения могат да спомогнат да се запази и подобри белодробният капацитет.
С влошаване на състоянието горната част на тялото може да започне да се привежда напред. Правилната позиция по време на сън и ходене, упражненията за корема и гърба могат да спомогнат да запази изправената поза. Дори ако сегменти на гръбначния стълб в крайна сметка са срастнали, изпълняването на ежедневните функции ще бъде по-лесно, ако при срастването на прешлените гръбнакът е в изправена позиция.
Хирургия
Повечето хора с Болест на Бехтерев не се нуждаят от оперативно лечение. Но Вашият лекар може да препоръча операция в случай на силна болка или ставна увреда,  например ако тазобедрената става е толкова увредена, че се нуждае от подмяна.
Начин на живот
Ако пушите, спрете. Тютюнопушенето създава допълнителни проблеми за пациентите с анкилозиращ спондилит. В зависимост от тежестта на състоянието, болестта на Бехтерев може да засегне гръдния кош. Увредата на белите дробове от пушенето може допълнително да намали способността за дишане.
Протичането на заболяването може да варира във времето, като са възможни ремисии и рецидиви. Но повечето хора са способни да водят продуктивен начин на живот, независимо от диагнозата анкилозиращ спондилит
Профилактика
Поради участието на генетични фактори в развитието на анкилозиращия спондилит, не е възможно предотвратяване на болестта. Въпреки това, познаването на рисковите фактори и ранните признаци на болестта може да спомогне за навременната диагноза и лечение. Правилното и ранно лечение може да облекчи болката и да предотврати или забави развитието на физическите деформации.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *