Епигенетика – как средата променя гените ни
Епигенетиката носи добри новини за всеки, който иска да забави процесите на стареене или има нужда от вдъхновение и мотивация да се храни здравословно, да спортува и да развива хармонични отношения с околните и природата.
Епигенетиката изучава влиянието на средата върху гените. До преди няколко десетилетия се е смятало, че генетичната информация, предадена по наследство от нашите родители е статична. Дори в езика ни има изрази като: „аз съм с добри гени“ или „имам лош ген“. Учените вече знаят, че еволюцията е много по-сложен процес от колкото се смяташе по-рано, и че едни или други гени могат да се активират или изключат в зависимост от стила ни на живот. Това може да се отрази на здравословното ни състояние – емоции, тяло и психика.
Много от храните, които различни култури по света ценят заради лечебните качества, повлияват здравето ни точно по този начин. От значение за епигенетиката е както физическата активност, така и менталното състояние и нагласа. За разлика от генетичните промени, които отнемат поколения, промените дължащи се на епигенетиката могат да се изразят в рамките на година.
Две групи бременни лабораторни мишки са изложени на влиянието на „бисфенол-А“ [токсична съставка в някои пластмасови изделия], същевременно учените поставят различни диети на групите. Едната група се храни с обикновена храна, докато на другата се дават добавки: витамин B12, фолиева киселина, холин и бетаин от червено цвекло. Мишките, които взимат добавки, раждат мишлета с кафяв цвят на козината, с по-ниско тегло и по-нисък риск от диабет и рак, в сравнение с поколението на другата група мишки, която ражда жълти мишлета с повишен риск да заболяват.
По думите на ръководителя на експеримента, ‘’Храненето не е шега работа! Ние сме отражение на диетите на своите родители, баби и дядовци! ’’
източник: http://fresh-science.com/epigenetika-kak-sredata-promenya-genite-ni/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *