Жената, която може да излиза от тялото си
След урок в университета в Отава, Канада, относно преживявания извън тялото, една студентка приближава преподавателите и споделя, че е в състояние да изпитва подобни преживявания, когато пожелае, особено преди сън. Жената изглежда учудена, че учените намират това за странно.
Предполага се, че ако имаме подобни свръх-способности, бихме се хвалили на хората. Въпросната студентка обаче, намира това за абсолютно нормално, и дори и не предполага, че за другите хора това е невъзможно. За нея това е навик, придобит от ранна детска възраст, когато е била отегчена в клас, например. Учените се замислят дали това не е всъщност често срещан феномен при младите хора.
Предположенията на учените са, че това също може да бъде научено през определен период от живота. 24-годишната жена се усъвършенства с годините в преживяванията извън тялото смятайки, че това е нормално нещо. Според описанието, което дава, тя може да се види как се носи във въздуха над тялото си, в легнало положение, като самолет. Понякога наблюдава тялото си с пълното съзнание, че това е именно нейното неподвижно тяло. Жената обаче не съобщава за конкретни емоции, свързани с тези преживявания.
Затова учените Андра М. Смит /Andra M. Smith/ и Клод Месие /Claude Messier/, решават да изучат този пръв случай на съзнателно напускане на тялото. Според тях феноменът по-скоро се нарича екстра-корпореално преживяване, именно поради липсата на силни емоции, свързани с него, както е при преживявания извън тялото, като шок или възхищение.
За да разберат какво точно се случва, жената е подложена на мозъчен скенер. Учените с изненада откриват, че нейните преживявания включват сериозна деактивация на визуалния кортекс. Вместо това, преживяването активира лявата част на мозъка и областите асоциирани с въображението, като умствената представа за телесно движение.
Подобно преживяване се изучава за първи път, макар и да не е точно това, което учените са очаквали. Въпреки това обръщат внимание върху публичността на подобно нещо, и нуждата от подобни пациенти с цел задълбочено изучаване на феномена.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *