Затлъстяването се свързва с промени в мозъка
Нездравословният хранителен режим се счита за ключов фактор по отношение на затлъстяването. Когато става дума за жаждата за сладко, основен виновник може да са нарушенията в системата за възнаграждение на мозъка.

Изследователите от Училището по медицина към Вашингтонския университет в САЩ установяват, че възрастта и нивата на допамина влияят на предпочитанията към сладките храни сред хората, които имат здравословно тегло. Това не важи за страдащите от затлъстяване.

В проучването участие взимат 44 души, които на възраст между 20 и 40 години. 24 от тях страдат от затлъстяване, докато останалите имат здравословно тегло.

По време на проучването участниците консумират различни напитки, като във всяка от тях има различно съдържание на захар. Те трябва да посочат своите предпочитания.

Доброволците са подложени и на сканиране с позитронно-емисионна томография, която позволява на изследователите да оценят нивата на допаминовите рецептори в мозъка.

Допаминът е невротрансмитер, с помощта на който се осъществява комуникацията между нервните клетки. Той регулира и центровете, свързани с възнаграждението и удоволствието в мозъка.

След анализа на данните на здравите участници се установява, че сред тези, които са по-млади и при които има по-малко на брой допаминови рецептори, се наблюдава по-голямо предпочитание на захар.
Това обаче не е така сред хората, които страдат от затлъстяване, което предполага, че техният мозък е променен така, че да влияе на предпочитанието към сладко.

Изследователите отбелязват, че някои от затлъстелите пациенти имат високи концентрации на инсулин и глюкоза в кръвта. Те допълват, че е възможно на това да се дължи промяната на отговора на мозъка към захарта. Установява се връзка и между инсулиновата резистентност и системата за възнаграждение в мозъка.

Все още не е напълно ясно какво точно означават тези данни за хората, страдащи от затлъстяване, но според изследователите те хвърлят светлина върху неврологичните механизми, които влияят на предпочитанията към сладки храни.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *