Защо комарите хапят само мен?
От школата по здраве и тропически болести в Лондон имат отговор на въпроса. Причината за това някои хора да са като магнити за комарите е генетична.
Прекрасна лятна вечер, седиш си на открито с приятели, а комарите само теб хапят, никой от околните не се оплаква. Страшно е забавно на другите, коментират вкуса ти, ти пък ги наричаш самите тях кръвопийци – чудна картинка! И това не е измислица. Комарите наистина налитат повече на някои хора, и вече дори е известно кои точно.
За да установят това, учените поставят Aedes aegypti, комар, пренасящ денга треска, в тръба, разделена на две части, като комара има възможност за избор дали да отиде наляво или надясно. В другия край на тръбите се намират близнаци. Осемнадесет еднояйчни и 19 двуяйчни двойки се записали доброволци да станат храна за комари. С помощта на близнаците учените забелязват разликата кого избират комарите.
Когато близнаците са идентични, и двамата са еднакво атрактивни или безинтересни за комарите. При неидентичните избора се променял – единия изглежда по-вкусен от другия. Така учените предполагат, че има генетична предразположеност в законите за привличане на комарите.
Въпросният ген, който прави хората примамка за комари вероятно повлиява миризмата, която насекомите възприемат.
Предишни изследвания по темата разкриват, че телесната миризма играе роля за това кой ще се чеше и кой не. Така например хора с определено количество от определена бактерия, която живее по кожата, ги превръща в мишена. Както и хора с нулева кръвна група, което се свързва с определен аромат в потта.
Бременните жени се потят повече, защото бременността повишава телесната температура с един градус. Затова и те стават обект на атаки по-често. Същото важи и за хора с наднормено тегло.
В друго изследване е открито, че комарите се привличат от миризмата на мръсни крака, която всъщност се дължи на бактерии. Интересен факт е, че те се привличат и от определен вид френско сирене, което, както се разбрало, се прави от монаси, които го тъпчат с крака в процеса на обработка.
Учените се надяват един ден да могат да неутрализират конкретния аромат, който привлича комарите, с което да се намалят случаите на болести, пренасяни от тях. А дотогава препоръчват използването на репеленти, със съставки като пара-метан-диол, или ментогликол, пикардин, DEET, IR3535, както и лимон и евкалипт.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *