ЗАЩО КРЕАТИВНИТЕ ХОРА ИМАТ РАЗХВЪРЛЯНИ ДОМОВЕ
За всички, които не могат да се справят с хаоса вкъщи и редовно се червят пред гости. Успокойте се! За разхвърляните дрехи, неоправените легла и бъркотията у дома има извинение и то се нарича креативно мислене.
Какво се случва в главите на креативните хора – дали там е разхвърляно или добре организирано?
Алберт Айнщайн е казал: “Ако затрупаното бюро е знак за затрупан ум, тогава какво да си помислим за хората, чиито бюра са празни?”
Връзката между креативността и хаоса има и официално потвърждение. Резултати от скорошно изследване на Университета в Минесота показали, че хората с подредени бюра разчитат на сигурността на работното място, те рядко могат да създадат иновативни решения, тъй като се притесняват от риска и неуспеха. Същевременно изследването доказва, че разхвърляната среда кара хората да вървят “срещу течението” и да мислят по нетрадиционен начин. Така че, ако очаквате повишение на работа, огледайте се. Колегите ви с най-разхвърляни бюра са най-голямата ви конкуренция.
Гении, скрити в хаоса
Най-вероятно сте гледали филма “Красив ум” с Ръсел Кроу. Ако не сте, накратко – историята разказва за живота на нобеловия лауреат по икономика Джон Наш, който страда от шизофрения. Голямата част от живота си той прекарва, разгадавайки криптиран код и невероятно сложни математически уравнения, заобиколен от купища разхвърляни книги и листа.
Ако все още се съмнявате в истиността на твърдението за разхвърляните бюра и креативността, само погледнете как изглеждат работните места на Алберт Айнщайн, Марк Твен, Стив Джобс и Марк Зукърбърг.
Албърт АйнщайнМарк ТвенМарк Зукърбърг
Все пак, не разхвърляйте насила…
Трябва ли подредените хора да започнат да живеят в бъркотия, за да бъдат гениални? Ако обичате реда, не опитвайте това. Докато любителите на хаоса творят шедьоври, подредените хора движат света. Привързаността им към доброто организиране ги кара да бъдат постоянни и да довършват до край всичко, с което се захванат.
Ето и още един извод от науката – изследователски екип, начело с Катлийн Вох, установява, че подредените хора са по-склонни да участват в благотворителност, да избират здравословни храни пред т.нар. джънк фууд и като цяло вземат конвенционални решения.

източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *