Защо не сме гладни, когато се събудим сутрин?
Всички знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Често обаче тя е и последното нещо, за което мислим рано сутрин. Истината е, че не опасността от закъснение е виновна, a просто не сме гладни. Понякога дори мисълта за закусване рано сутрин създава неразположение в стомаха, което като че ли няма никакъв смисъл, след като не сме се хранили от поне осем часа, че и повече. Защо тогава не сме гладни сутрин?

Метаболизмът е объркан

Когато спим метаболизмът преминава в друг режим, един вид тялото си почива. Метаболизмът може да бъде сравнен с горенето – ако хвърляме дърва, ще гори, ако го оставим без гориво, ще започне да тлее. Точно това се случва, когато спим, което не е болка за умиране, тъй като така или иначе не изразходваме кой знае какво количество енергия по време на сън.
Когато се събудим, нормалният режим на работа на метаболизма не се задейства автоматично. Затова и закуската е важна, за да вкара метаболизма отново в активни граници и да поддържа апетита ни за калории през деня.

Тежка вечеря

Не е съвсем ясно точно колко е вредно обилното хранене преди сън, но според експерти, то нарушава съня, тъй като организмът се натоварва да преработи храната. Освен това и нарушава сутрешния апетит. Това може да се дължи на остатъчни стомашни сокове, и ако сме се нахранили в полунощ и се събудим в 6, абсолютно логично е да не сме гладни. Тялото все още довършва храносмилането и чувството за глад още не се е появило. Така че по-добре да изберем лека вечеря.

Хормони, хормони, хормони

Едно от многото странни неща, които се случват с телата ни се дължат на хормоните. Те могат да причинят липса на глад и дори сутрешно гадене.
Организмът секретира много хормони, които участват в различни процеси в тялото, някои от които спомагат събуждането и ни помагат да се разсъним по-бързо. Тези хормони също така повишават кръвната захар, която е необходима след нощното гладуване. Твърде много хормони и се появява гадене.
Празният стомах също така може да причини гадене, когато секретира сокове за храносмилане. Киселината причинява дискомфорт и леко гадене, което е знак да прибавим храна, за да има с какво да се занимават стомашните сокове.

Какво да направим?

Правилното хранене е винаги добра идея, но едва ли бихме се хранили, ако не се чувстваме гладни. Затова можем да започнем с лека закуска, лесна за храносмилане, например плодове и ядки. Това ще забърза метаболизма ни и до час-два ще сме гладни и с добър апетит.
Може и просто да пием вода или чай, без кофеин. Това също помага на храносмилателната система. Само 15 минути след приема на течност и вече сме готови да закусим. Ако ли не, 15 минути разходка със сигурност ще свършат перфектна работа.
Добър апетит!
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *