За първи път! Учени измериха светлинния спектър на антиматерия
Учени на CERN обявиха, че за първи път са успели да измерят оптичния спектър на атом антиматерия. Постижението е резултат от 20 години работа и разработка на нови технологии, които да го направят възможно, обяви организацията.
Използван е лазер, за да се наблюдава атом антиводород, който е сравнен с обикновен водороден атом. Целта е била да се провери дали спазват едни и същи закони на физиката.
Роботи вече ще поддържат Големия адронен колайдер
Всеки елемент има свой уникален спектър. Той се получава, когато електроните около ядрото на атома се преместят от една орбита в друга. Това позволява на учените по-лесно да разпознават атомите и молекулите и да получават повече информация за тях. Чрез този метод астрономите могат да разберат какъв е съставът на отдалечени звезди например.
Досега обаче той не можеше да се прилага за антиматерия. Водородът е най-изобилният елемент във Вселената и е най-добре познат на учените. Именно затова са използвали него като отправна точка. От друга страна, те знаят съвсем малко за антиводорода. Учените е трябвало да създадат сами антиводороен атом, което е отнело много време.
Учени от ЦЕРН изследват антигравитацията
След това атомът е подложен на анализ и сравнен с този на нормален водороден атом. Оказва се, че поведението им е еднакво, което отговаря на Стандартния модел на учените – теорията, която описва как частиците взаимодействат помежду си. Според нея водородът и антиводородът трябва да имат еднакви характеристики.
Основната разлика между водород и антиводород е в обърнатия заряд на атомите. Това не трябва да променя свойствата им, което е потвърдено от извършения експеримент. В противен случай, можеше да се наложи преосмисляне на много от разбиранията във физиката.
Без отговор все още остава теорията, че материята и антиматерията би трябвало да се унищожат една друга. Това обаче не се случва и двете съществуват паралелно. Учените все пак посочват, че експериментът е първи по рода си и има ограничения. Има още много неща, които трябва да се проучат.
източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *